PK „ZLATIBOR”: Spasava govedarstvo na jugu Srbije

Veterinarska stanica „Bujanovac” u Bujanovcu,, koja obavlja posao u 90 sela, stala je u zaštitu potrošača mleka, koji su do sada bili ugroženi niskim otkupnim cenama i obezbedila je dolazak novog prerađivača i investitora. Ovaj poziv prihvatio je Poljoprivredni kombinat „Zlatibor” sa Zlatibora, uz povećanje cene mleka sa 35 din/l na 60 dinara, sa najavom da se može očekivati još povećanja. Za svega sedam dana PK „Zlatibor”, koji ima dve mlekare u Blacu i Pežegi, obezbedio je dnevni otkup od 4.000 litara i to mleko već isplatio.

Na prvom sastanku sa proizvođačima, koje je okupila Veterinarska stanica u Bujanovcu, baš u trenutku kada su mnogi hteli da odustanu od ovog posla, vlasnik PK „Zlatibor” Radoje Cvetić, poznat po plasmanu i brzoj isplati maline, otvoreno je rekao stočarima da zna da oni sa nevericom prihvataju njegovu ponudu i cenu, uz sedmičnu isplatu, ali da ih neće ostaviti.

,,Otkup mleka za moje kompanije, koje se bave plasmanom voća i rashladnih uređaja, nije prioritetan niti profitabilan, ali ga prihvatamo i razvijaćemo ga kao delatnost koja omogućuje spas sela u našoj zemlji – rekao je Radoje Cvetić, vlasnik PK „Zlatibor”, pozdravljajući okupljene stočare. – Da bi vam zaista pomogli delićemo manje i veće laktofrize, bez plaćanja i obračunavanja za preuzeto mleko. Za ovu pogodnost obezbedili smo oko 400.000 evra i po mleko dolazićemo na kućni prag. Sada plaćamo preuzeto mleko svakih sedam dana, a verovatno će se to ustaliti na svakih 15 dana”, zaključio je Cvetić, navodeći da će kompanija razmotriti i zahtev za dodelu junica simentalske rase.

Direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu Miodrag Milković je bio argumentovan u tvrdnji da ovaj region ima šansu da sačuva govedarstvo i da bi dodela novih grla značila mnogo.

„Trenutno imamo 10.500 krava, od tog broja je umatičeno oko 3.500 kvalitetnih muzara. Ovde žive i rade vredni i pošteni stočari, koji vole i znaju ovaj posao i sada je vreme da napravimo novi iskorak ka većoj proizvodnji i poboljšanju rasnog sastava. Sa 100 ili 200 kvalitetnih junica, uz upotrebu kvalitetne genetike, koju postižemo veštačkim osemenjavanjem, za par godina bi došli do najmanje 8.000 kvalitetnih muzara i sa dnevnom isporukom mleka većom od 100.000 litara, jer računam laktaciju od 305 dana“, istakao je Milković.

Vlasnik PK „Zlatibor”, podstaknut prethodnom analizom, je rekao da će ubrzo doneti odluku o dodeli junica i da je spreman da sa svoje farme na Zlatiboru deo junica, uz kupovinu drugih, ustupi stočarima u Bujanovcu.

U odnosu na poruke od PK „Zlatibor” stočari su prijatno iznenađeni i razumljivo je što su prihvatili sve ponude, jer odavno na njihovom terenu niko nije nudio prihvatljivu otkupnu cenu za mleko niti su veći prerađivači dolazili po mleko na kućni prag.

Stočari u Bujanovci zainteresovani su i za tovno govedarstvo i prihvataju da višak muške teladi preko zadruge prodaju tovljačima u Vojvodini, koje okuplja Udruženje „Agroprofit”, a da žensku telad zadrže za dalji priplod.

Novi poziv

PK „Zlatibor” dobio je poziv da o otkupu mleka razgovara i sa stočarima u opštini Preševo i Lebane, a javili su se i farmeri iz okoline Kumanova (reč je o selima sa srpskim življem uz granicu).

U dve mlekare, za poznatog kupca, PK „Zlatibor” prerađuje više od 120.000 litara mleka dnevno.(B. Gulan)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *