POGLEDI: EU finansira unapređenje tržišta mesa u Srbiji

Evropska unija sa milion evra, kroz tvining projekat, finansiraće unapređenje tržista mesa u Srbiji

Foto: Pixabay

Cilj je podrška uspostavljanju sistema klasifikacije goveđih i svinjskih trupova u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU.

Stručnjaci iz Španije i Letonije koji će sarađivati sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije sprovodiće ovaj projekat u narednih 18 meseci, saopštili su iz resornog ministarstva.

Opšti cilj projekta je usmeravanje proizvođača mesa ka zahtevima tržišta i potrošača, kao i unapređenje kvaliteta proizvodnje mesa i transparentnosti tržišta mesa u Srbiji.

Projekat bi trebalo da rezultira uspostavljanjem obaveznog sistema klasifikacije goveđih i svinjskih trupova na liniji klanja i izveštavanjem njihovih cena u skladu sa propisima Evropske unije, kao i primenom definicija, nalepnica i prodajnih etiketa.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i vođa projekta Nenad Katanić objasnio je da će se tokom sprovođenja projekta raditi na uspostavljanju sistema klasifikacije trupova u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, izradi podzakonskih akata i utvrđivanju nacionalne formule za klasiranje svinjskih trupova na liniji klanja, saopštili su iz ministarstva. Dodao je da se aktivnosti odnose i na obuke klasifikatora, kontrolnog tela i nadležnih inspekcijskih organa i uspostavljanje sistema potrebnih za implementaciju pravila i mera uređenja tržišta.

Pomoćnik ministra poljoprivrede za međunarodnu saradnju Vedrana Ilić zahvalila je u ime Ministarstva Evropskoj uniji na kontinuiranoj podršci i finansiranju projekata u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), kao i obezbeđivanju sredstava i za ovaj projekat.

Ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina istakao je da kroz projekte saradnje između državnih institucija Španije i Srbije, obe zemlje rade zajedno na krajnjem cilju poboljšanja kvaliteta života svakog građanina.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Sakelaris Hourdas pomenuo je značaj trgovine poljoprivrednim proizvodima, gde Srbija tradicionalno više izvozi nego što uvozi, i osvrnuo se na značaj ovog projekta za usklađivanje sa standardima kvaliteta i ispunjavanje zahteva potrošača. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *