POLjOPRIVREDNE PENZIJE: Još nema rešenja

Predlog novog modela za rešavanje statusa polјoprivrednih penzionera još

nije završen, kažu u Ministarstvu polјoprivrede. Prema podacima PIO fonda u avgustu 2021. godine ukupan broj polјoprivrednih penzionera iznosio je 154.719, dok je prosečna penzija iznosila svega 12.619 dinara.

Država u saradnji sa Svetskom bankom radi na rešavanju problema u postojećem sistemu osiguranja traži novi model koji će važiti za polјoprivredne penzionere. U njihovom fokusu je analiza postojećeg sistema, stanju dugova, a traži se i rešenje za njihovu naplatu ili otpis. Istovremeno, eksperti će osmisliti novi model penzionog sistema za polјoprivrednike.

Dosadašnji i još uvek važeći model za utvrđivanje osnovice doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje zasniva se na jednakom iznosu obaveza koje polјoprivrednici plaćaju godišnje, dužina perioda uplata nema bitan uticaj na iznos penzije. Jednak iznos plaćali su polјoprivrednici koji imaju jedan hektar obradive površine i oni koji imaju stotine hektara. Zbog toga u praksi se do sada dešavalo da je veliki broj polјoprivrednika zaduživan iznosom koji nije mogao da plati imajući u vid njegovu ekonomsku snagu. Veliki broj polјoprivrednika prestao je da plaća doprinose, što je posledica tog modela, a usled toga Fondu se iz budžeta prebacuje novac za isplatu polјoprivrednih penzija, kažu u Ministarstvu. Za sada je poznato da se osnovna teza novog modela ogleda u tome da će osnovica za utvrđivanje doprinosa biti zasnovana na radu, odnosno na dohotku koji svaki polјoprivrednik ostvaruje srazmerno površini gazdinstva i intenzitetu korišćenja polјoprivrednih resursa javlјa Nova ekonomija. Takođe, broj godina u kojima se plaćaju doprinosi uticaće na iznos penzije. Na osnovu toga, polјoprivrednici će ostvarivati pravo na primanje različitog iznosa penzije, na koji će pored visine plaćanja imati uticaj i dužina staža. Pored toga, ovaj model, kako kažu u Ministarstvu, trebalo bi da stvori održivo rešenje sa aspekta priliva u PIO Fond i odliva po osnovu isplata penzija.

Za potrebe uspostavlјanja ovog modela pored odgovarajuće zakonske i podzakonske regulative, potrebno je izraditi modele za pravilno i pouzdano utvrđivanje osnovice. “Rešavanje ovog problema je složeno imajući u vidu da pretežni deo naših polјoprivrednika nije u obavezi da vodi knjigovodstvene evidencije u vezi sa poslovanjem svojih gazdinstava. Zbog toga postupak rešavanja zahteva nešto duži period”, kažu u Ministarstvu polјoprivrede.  (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *