POLJOPRIVREDNI PROTESTI U EVROPI – TRAKTORI BLOKIRAJU GLAVNE PUTEVE!

RATARA I FARMERA VLAST I U SVETU SE SETI SAMO KAD PROTESTUJU, ILI MOŽDA UOČI IZBORA!

Piše: Branislav GULAN

ZAJEDNIČKO SVIH PROTESTA U EU: JAN DUVE van der PLEG, AGRONOMSKI SOCIOLOG SA UNIVERZITETA VAGENNINGENU U HOLANDIJI, U SVIM PROTESTIMA VIDI NEŠTO ZAJEDNIČKO: CILJ JE ODBRANA POSTOJEĆEG STANJA! PREMA NJEGOVOM MIŠLJENJU, RAZLOG ZA PROTESTE ČESTO JE ,,PRAVO DA SE ZADRŽE SUBVENCIJE KOJE POSTOJE GODINAMA, A I DA SE KORISTI FOSILNA ENERGIJA I PESTICIDI’’.  PRI TOM SE RADI O JASNIM OBELEŽJIMA INDUSTRIJALIZOVANE POLJOPRIVREDE, UKAZUJE U IZJAVI ZA JAVNOST OVAJ NAUČNIK.

Proteklih godina slični protesti povremeno su bili praćeni u ciljanom narušavanju privatne sfere političara što opet dovodi do ogromnih blokada privrede!

TREBA ZNATI DA EVROPSKI POLJOPORIVREDNICI DOBIJAJU ČAK 30 ODSTO  I VIŠE UKUPNOG EU BUDŽETA, DOK JE TO U SRBIJI SAMO OKO SEDAM ODSTO!

POLJOPRIVREDNICI SRBIJE PROTESTUJU DA BI PREŽIVELI, NJIH 1,15 MILIONA, A EVROPSKI DA BI BOLJE ŽIVELI!

HOLANDIJA

Pre nekoliko godina, 2019. godine, u EU među prvima zemljama u Evropi na nezadovoljstvo u agraru počeli su da ukazuju poljoprivrednici u Holandiji! Zemlja sa 1,7 miliona hektara njiva u oranicama. One su otete od  mora! To je veličina kao Vojvodina i njene njive danas.  Ali, sa proizvodnjom u agraru vrednom više od 100 milijardi dolara godišnje, a njihov izvoz u agraru je vredan više od  92 mililijarde dolara. To je više nego BDP Srbije koji je u 2023. godini iznosio 69 milijardi dolara, sa željom da 2027. godine stigne 100 milijardi dolara!

Protestovalo se protiv planiranih mera za smanjenje emisija ugljen dioksida. Iz tih demonstracija izrodila se i nova politička stranka u HOLANDIJI: POPULISTIČKI BBB!

Posle toga počeli su se dizati i proizvođači  hrane u Belgiji, Španiji, Francuskoj, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo planiranim ekološkim merama i većim troškovima.

POLJSKA – UKRAJINA

Poljski premiejr Donald Tusk izjavio je za javnost da i Brisel i Kijev moraju da shvate da je nekontrolisani uvoz žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine neprihvatljiv za stotine hiljada Evropljana i da poljski poljoprivrednici ne smeju da postanu žrtve te solidarne pomoći napadnutgj zemlji. Jer, Poljska je poslednja zemlja koja bi morala da dokazuje svoju solidarnsot sa Ukrajinom. Nema manjkavosti u našim odnosima. Postoji kritičan momenat, a to je izvoz ukrajinskih žitarica i poljoprivrednih proizvoda. Brisel i Kijev moraju da shvate da sadašnje stanje nije prihvatljivo za stotitne hiljada u EU, kazao je za javnost Tusk.

,,Teško je Ukrajini, teško je i meni. Treba naći rešenje za koje ceh neće platiti poljski poljoproivrednici. Oni ne smeju da budu žrtve,, rekao je Tusk na press konferenciji u Varšavi posle razgovora sa kanadskim premijer Džastinim Trudoom.  Poljski poljoprivrednici, preduzetnici brane svoje interese. Taj nemir je zahvatio celu Evropu, rekao je Tusk.
Šef poljske diplomatije  Radoslav Šikorski u intervjuju javnom TV servisu TVP založio see takođe za hitno evroipsko rešenje problema izvoza ukrajinskih žitarica u kome bi se odrazila činjenica da je Ukrajina uspela da potvrati dobar deo koridora za izvoz na Crnom moru, te da nema više razloga za ovakvu solidarnu pomoć EU u vidu izvoza kopnom za namirnice bez carina i bez ispunjavanja ekoloških zahteva koje imaju evropski poljoprivrednici.

Poljski poljoprivrednici  palili su baklje, bacali petarde i gađali jajima Evropsku komisiju u graduVroclav na zapadu zemlje, protestujući protiv mera EU u borbi protiv klimatskih promena, rastućih cena i, kako navode nelojalnr konkurencije. Prema proceni organizatora, na skupu je bilo oko 1.000 demonstranata i 500 traktora i drugih poljoprivrednih vozila.

 • Talas protesta stigao je i do POLJSKE i drugih istočno evropskih država u kojima se uglavnom demonstriralo protiv jeftine pšenice iz Ukrajine. Ali, to se sad širi i na druge zahteve u POLJSKOJ. 

SAMO ŠTETE U POLJOPRIVREDI UKRAJINE SU OKO 80 MILIJARDI  DOLARA ZA DVE GODINE RATA. JER, ČAK 65 ODSTO NAJPLODNIJIH ORANICA U UKRAJINI SE VIŠE NE KORISTI!

CILJ BLOKADA I PROTESTA U EU JE DA BI SE ZAŠTITILO DOSADAŠNJE STANJE U AGRARU. RAZLIČITO JE OD ZEMLJE DO ZEMLJE I RAZLIČITI SU ZAHTEVI. A, SVDUDA SE KREĆE SA BLOKADAMA.

DA BI SE POMOGLO UKRAJINI PŠENICA SE IZ NJE IZVOZI BEZ CARINA. IZVEZENO JE  TRI I PO MILIPOAN TONA. PLAĆENO JE 11 DINARA PO KILOGRAMU SAMO. POSLE TOGA JE PALA CENA PŠENCIE U SVETU, PA I NAMA KADA SMO HTELI DA JE PRODAMO. TO SMETA I  POLJSKIM  POLJOPRIVREDNICIMA. TO  IH ČAK  I  UGROŽAVA! PROTESTI SE ŠIRE I TRAŽE I DRUGI RAZLOZI KAKO BI SE ZADRŽALO PRETHODNO STANJE! A, TO SU I SUBVENCIJE I CARINE!

ŠTA TRAŽE SELJACI

IPAK NE MOGU SE SVI PROTESTI POLJOPRIVREDNIKA ŠIROM EVROPE STAVITI POD ISTI KROV – U SVAKOJ ZEMLJI POVOD JE I NEŠTO DRUGO!

 • U NEMAČKOJ SU TO SUBVENCIJE ZA DIZEL!
 • U ŠPANIJI LOŠE SNABDEVANJE VODOM!
 • U FRANCUSKOJ VISOKI TROŠKOVI ZA NAVODNJAVANJE I SKUPO GORIVO, KAO I KOMPLETNA POLITIKA U EU, KOJA SAD MORA DA SE NOSI I DEO TROŠKOVA EU KOJIMA SE PLAĆAJU DOPRINOSI UKRAJINI ZA RAT!
 • CENE ĐUBRIVA I GORIVA SU NAKON INTERVENCIJE RUSIJE NA UKRAJINU, ZNATNO PORASLE U CELOJ EVROPI I VEOMA OPTEREĆUJU SELJAKE, UPRKOS POSKUPLJENJU PREHRAMBENIH NAMIRNICA U EVROPSKIM PRODAVNICAMA!
 • DAKLE, ŠIROM ZAPADNE EVROPE FARMERI ORGANIZUJU PROTESTE I POKUŠAVAJU DA MENJAJU AGRARNU POLITIKU, ZA KOJU KAŽU DA ONEMOGUĆAVA PRISTOJAN ŽIVOT!

FRANCUSKA – OPSADA PARIZA

 • NAJBURNIJE JE U FRANCUSKOJ GDE SU POLJOPRIVREDNIC IZVEZLI  NA PUTEVE VIŠE HILJADA TRAKTORA. ZAPOČELI SU PRVO BLOKADE GLAVNIH SAOBRAĆAJNICA, I SVE TO SU NAZVALI ,,OPSADOM PARIZA“. 

Francuski poljoprivrednici  na Sajmu poljoprivrede u Parizu izviždali su predsednika Francuske Emanuela Makrona, nezadovoljni njegovom politikom i zahtevajući mere za poboljšanje stanja u poljoprivredi. Makron je Sajam otvorio sa četiri i po sata zakašnjenja zbog sukoba policije i poljoprivrednika koji su provalili na Sajam. Mada je izgledalo da se stanje smirilo, kada je Makron presecao vrpcu, poljoporivrednici su izvikivali ,,Ostavku“, ,,Gubi se“, ,,Đubre jedno“! Predsednik je čitav sat ipak razgovarao sa poljoprivrednicima i tri sindikalne organizacije čiji su članovi učestvovlai u okršaju sa policijom i rekao da ,,više voli dijalog nego sukob“.

Foto: BBC na srpskm, protesti u Francuskoj
 • ALI, POSLE OPSADE FRANCUSKA JE NAJAVILA NIZ MERA ZA POLJOPRIVREDNIKE KADA JE NOVOIMENOVANI FRANCUSKI PREMIJER GABRIEL ATAL OBEĆAO DA ĆE ČUVATI PREHRAMBENI SUVERTENITET I REKAO DA ĆE FRANCUSKA POJAČATI KONTROLE  UVOZA HRANE ,,KOJA NE POŠTUJE NAŠA PRAVILA NA EVROPSKOJ I FRANCUSKOJ RAZINI“ U NASTOJANJU DA ZAŠTITI POLJOPRIVREDNIKE OD NEPOŠTENE KONKURENCIJE. ON JE ISTOVREMENO I OBEĆAO I 150 MILIONA EVRA ZA STOČARE KAO PORESKU I SOCIJALNU PODRŠKU KOJA ĆE POČETI OVE GODINE I TRAJNO SE NASTAVITI…
 • VLAST U FRANCUSKOJ JE MOBILISALA ČAK 15.000 POLICAJACA KAKO BI SPREČILI ULAZAK TRAKTORA U GRADSKE CENTRE I IZDATO IM JE NAREĐENJE DA INTERVENIŠU. SLIČNE DEMONSTRACIJE ODRŽAVAJU SE ŠIROM ZEMLJE KAO NASTAVAK PROTESTA PROTIV PADA PRIHODA, RASTUĆE BIROKRATIJE I KONKUIRENCIJE OD UVOZNIKA I EKOLOŠKE POLITIKE EU.
 • NE MOŽEMO DA SE BAVIMO JEFTINOM POLJOPRIVREDOM. MORA DA NAM SE OMOGUĆI DA ŽIVIMO  OD NAŠE PROIZVODNJE I TRGOVINE, REKAO JE JEDAN DEMONSTRANATA ZA BBC.
 • FRANCUSKA VLADA – OBEĆANJE!
 • FRANCUSKA VlADA JE OBEĆALA DALJE MERE PODRŠKE POLJOPRIVREDNICIMA, KOJE ĆE BITI OBJAVLJENE OVIH DANA.
 • BBC REPORTER IZ TULUZA PRENEO JE DA JE OVAJ GRAD OD 800.000 STANOVNIKA ,,SKORO ODSEČEN“ DEMONSTRANTIMA,  KOJI GOVORE DA USTUPCI KOJE JE VLADA OBJAVILA NISU DALEKOSEŽNI.
Foto BBC: POLJOPRIVREDNICI U SRBIJI PROTESTUIJU DA BI PREŽIVELI, A EVROPSKI DA BI JOŠ BOLJE ŽIVELI!
 • JOŠ JEDNO POTENCIJALNO ŽARIŠTE PROTESTA MOGLA BI DA POSTANE MEĐUNARODNA PIJACA RUNGIS U PARIZU, KOJA SNABDEVA VEĆI DEO FRANCUSKE PRESTONICE HRANOM, A FARMERI NAMERAVAJU DA JE BLOKIRAJU!
 • POLJOPRIVREDNICI KAŽU DA IM JE CILJ DA ZAUSTAVE ISPORUKU HRANE SUPERMARKETIMA, DOK ZVANUČNICI UPOZORAVAJU DA TO NE ČINE.
 • GLAVNI FRANCUSKI SINDIKAT POLJOPRIVREDNIKA NEDAVNO JE NAVODNO PREDSTAVIO LISTU OD 100 ZAHTEVA VLADI, USREDSREDIVŠI SE NA TRI GLAVNE TEME: NAVODNO NIPODAŠTAVANJE POLJOPRIVREDNE PROFESIJE, PLATE I BIROKRATIJU!
 • IPAK RAZLIČITI SEKTORI IMAJU I RAZLIČITE PROBLEME – VELIKI PROIZVOĐAČI ŽITARICA IZ REGIONA PARIZA NEMAJU MNOGO ZAJEDNIČKOG SA MALIM POLJOPRIVREDNICIMA SA JUŽNIH POBRĐA!
 • RADIKALNIJE GRUPE OPTUŽUJU GLAVNE POLJOPORIVREDNE SINDIKATE DA SU I DEO PROBLEMA!
 • PONOVO SE NAMEĆE PITANJE ZELENE AGENDE EU KOJA ZA NJIH DELUJE KAO PREPREKA PROIZVODNJI – KROZ REGULACIJU,PREKO ZABRANA HEMIKALIJA, PREKO OBAVEZNOG IZDVAJANJA (IZUZIMANJA ZEMLJIŠTA IZ PRODUKTIVNE UPOTREBE);
 • PAD PROIZVODNJE ONDA TREBA DA SE NADOKNADI VEĆIM UVOZOM HRANE  IZ INOSTRANSTVA – IZ ZEMALJA U KOJIMA NE VAŽE TAKO STROGA EKOLOŠKA PRAVILA;
 • PREMIJER FRANCUSKE SE NEDAVNO SASTAO SA FARMERIMA NA JUGU, A ZATIM PONUDIO PRVI SERIJU USTUPAKA, KAO ŠTO JE ODRŽAVANJE NISKOG PORESKOG REŽIMA NA DIZEL. 
 • PREMIJER JE TADA IZJAVIO DA SE FRANCUSKA ,,VEOAM JASNO PROTIVI’’ POTPISIVANJU TRGOVINSKOT SPORAZUMA EU I MERKOSURA, U JUŽNO AMERIČKOM PRIVREDNOM BLOKU, ČEMU SE PROTIVE I NEKI FRANCUSKI FARMERI!

BELGIJA I NEMAČKA

 • PROTESTI SE ODRŽAVAJU I U BELGIJI I U NEMAČKOJ, GDE TRAJU BLOKADE PUTEVA KOJI VODE DO LUKE U HAMBURGU. DO SADA NEMA IZVEŠTAJA O VEĆIM NEREDIMA.
 • U NEMAČKOJ PROTESTI SU DOSTIGLI VRHUNAC KADA JE NA NJIMA BILO 30.000 LJUDI I 5.000 TRAKTORA U BERLINU!
 • ,,NEMAČKA NA PRVOM MESTU“.
 • KRAJNJA DESNICA SE NADA ĆE SE PROTEST POLJOPRIVREDNIKA PRETVORITI U USTANAK!
 • NEMAČKA JE ČAK NEKOLIKO DANA BILA I PARALISANA. UZROK JE ,,PROTEST POLJOPRIVREDNKIKA, ALI I ŠTRAJK NA ŽELEZNICI”!
 • Potpredsednica Saveza nemačke ruralne omladine Ane Katrin Majster za DW kaže da poljoprivredni prinosi jednostavno ne mogu da drže korak s rastućim troškovima. ,,Cene mašina, sredstava za zaštitutu bilja i đubriva nisu porasle u istoj meri kao i prinosi“. Na to kaže da su ,,aktuelni izazovi ono što se događalo proteklih godina jednostavno su bili i previše za odjednom’’;
 • Kod nemačkih protesta je, doduše, težište na gorivu i mašinama, ali to je samo ,,kap koja je prelila čašu!  Poljoprivrednici u Nemačkoj neprotive se ekološkim reformama, ali im je potrebna veća podrška za rad. JER SELJAK JE PRVI KOJI JE NEGATIVNO POGOĐEN AKO SU FLORA I FAUNA LOŠE. EKOLOŠKE MERE IMAJU SVOJU CENU I POTROŠAČI MORAJU DA BUDU SPREMNI DA TO PLATE!
 • ZA NEMAČKU VLADU TU JE JOŠ I ZABRINUTOST DA BI PROTESTE POLJOPRIVREDNIKA MOGLI DA ZLOUPOTREBE DESNI EKSREMISTI KAKO JE NA TO UPPOZORILA SAVEZUNA MINISTARKLA UNUTRAŠNJIH POSLOVA.  I MINISTAR PRIVREDE ROBERT HABEK UKAZAO JE NA POJAVU NACIONALISTIČKIH SIMBOLA  I NA ,,MAŠTANJA O PREVRATU’’ KOJA SU U VEZI SA PROTESTIMA ŠIRE PO INTERNETU!
 • NEDAVNO JE NA MNOGIM TRAKTORIMA BIO ISTAKNUT LOGO ALTERNATIVE ZA NEMAČKU, STRANKE ČIJI SE DELOVI SMATRAJU DESNO – EKSTREMNIM, ALI KOJA JE TRENUTNO U ISPITIVANJIMA JAVNOG MNJENJA DOBILA ČAK 23 ODSTO GLASOVA;
 • ŠTO ZNAČI DA BI NA SAVEZNIM IZBORIMA ZAUZELA DRUGO MESTO;
 • PREDSEDNIK NEMAČKOG SAVEZA SELJAKA JOAKIM RUKVID KAŽE ZA JAVNOST DA SE NJEGOVA ORGANIZACIJA DISTANCIRA OD EKSTREMISTA, DESNIČARE I DRUGE RADIKALNE GRUPE S FANTAZIJAMA O PREVRATU NE ŽELIMO DA IMAMO NA NAŠIM DEMONSTRACIJAMA, JER, MI SMO DEMOKRATE, KAŽE ON!
 • NA POSLEDNJIM PROTESTIMA NEMAČKI POLJOPRIVREDNICI SU IŠLI S TRANSPARENTOM ,,NEMA RATARA, NEMA HRANE, NEMA BUDUĆNOSTI’’!

KAKO JE U BRISELU?

 • U BRISELU SE SA ZABRINUTOŠĆU PRATI NEZADOVOLJSTVO POLJOPRIVREDNIKA. TAMO SE PLAŠE ZA AMBICIOZNE KLIMATSKE CILJEVE KOJI SU TEK U MANDATU OVE EVROPSKE KOMISIJE UŠLI ZAKONODAVSTVO. EU DO 2050 GODINE ŽELI DA DOSTIGNE CILJ OD ,,NETO NULA“ ŠTETNIH EMISIJA. RECIMO U POLJOPRIVEDI BI KORIŠĆENJE HEMIJSKIH PESTICIDA DO 2030. GODINE TREBALO DA SE SMANJI ZA 50 ODSTO!
 • U JUNU 2024. GODINE  SE ODRŽAVAJU IZBORI  ZA EU PARLAMENT PA SE MNOGI PITAJU DA ĆE TI PLANOVI OSTATI NA SNAZI I AKO TA INSTITUCIJA SKRENE UDESNO. Jer, konzeravitne stranke u kampanji nedavno  su zloupotrebile poljoprivredne teme kako bi ostvarile bolje izborne rezultate;
 • U ,,GRINPISU“ SMATRAJU DA JE POSTOJEĆI SISTEM KOJI POLJOPRIVREDNIKE TERA, KA INDUSTRIJALIZOVANIM POGONIMA NEUPOTREBLJIV. IZMEĐU 2000. I 2020. GODINE NA PODRUČJU EU NESTALO JE 5,3 MILIONA, VEĆINOM  MALIH POLJOPRIVREDNIH  IMANJA, ALI JE ISTOVREMENO POVRŠINA KOJA SE KORISTI ZA POLJOPRIVREDU OSTALA NEPROMENJENA;
 • DAKLE, TREĆINA POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA U EU JE ZBOG FINANSIJSKIH PROBLEMA JEDNOSTAVNO NESTALA!  ZATO JE OBIČNA LAŽ PRAVITI SE DA ODBRANA POSTOJEĆEG SISTEMA ZNAČI ODBRANU SELJAKA;
 • PROTESTI POLJOPRIVREDNIKA IMAJU DUGAČKU ISTORIJU, PODSEĆA AGROEKONOMSKI SOCIOLOG JAN DUVE van der PLEG. ON NAVODI DA JE U 20. VEKU BILO VIŠE TALASA PROTESTA, UKLJUČUJUĆI I ONU IZ RANIH SEDAMDESETIH GODINA, KADA SU POLJOPRIVREDNICI IZ VIŠE EVROPSKIH DRŽAVA MARŠIRALI PREMA BRISELU. UPROTESTIMA 1971. GODINE POLICIJA JE ČAK UBILA JEDNOG SELJAKA, DEMONSTRANTA.
 • PROTESTE SU U PROŠLOSTI PO PRAVILU PREDVODILI MANJI PROIZVOĐAČI, ALI DANAS JE DRUGAČIJE!
 • AGENDU ODREĐUJU VEOMA VELIKI POLJOPRIVREDNI PROIZVOĐAČI!

PORUKA IZ GRČKE

 • GRČKA JE NAJAVILA DA ĆE PRODUŽITI POSEBAN POPUST NA POREZ NA POLJOPRIVREDNI DIZEL ZA GODINU DANA, KAO DOGOVOR NA POZIVE RATARA KOJI ĆE IZGUBITI USEVE U SKORAŠNJIM RAZORNIM POPLAVAMA KOJE SU ZADESILE OVU ZEMLJU!

 ČEŠKA, TRAŽI SE SPAS POLJOPRIVREDE!

 •  STOTINE ČEŠKIH POLJOPRIVREDNIKA SA 500 TRAKTORA,  STIGLI SU 19. FEBRUARA 2024. GODINE SVOJIM TRAKTORIMA U PRAG;
 • PORTPARLOG POLJOPRIVREDANIKA DANIJEL ŠTERZIK KOJI JE IZJAVIODA DEMONSTRANTI ZAHTEVAJU DA SE VLADA IZJASNI DA LI ŽELI DA PRFEDUZME KORAK ZA SPAS ČEŠKE POLJOPRIVREDE!
 • RAZLOG JE DA KAŽU KAKO SE NESLAŽU SA POLJOPRIVREDNOM POLITIKOM EU I ČEŠKIH VLASTI.  MEĐUVREMENU JE AGRARNA KOMORA ČEŠKE REPUBLIKE POZVALA POLJOPRIVREDNIKE ŠIROM EVROPE NA ZAJEDNIČKU AKCIJU.  NAŠ CILJ NIJE DA BILO KOME KOMPLIKUJEMO ŽIVOT, PARALIŠEMO PEVOZ, U GRADOVIMA I ŽIVOT DRUŠTVA, VEĆ ŽELIMO DA SKRENEMO PAŽNJU NA RAŠIRENE I SVE DUBLJE PROBLEME POLJOPRIVEDNIKA, PORUČUJU IZ ČEŠKE;

STIGLI I ŠPANCI…

 •  PROTESTIMA, EVROPSKIH POLJOPVIREDNIKA POSLEDNJI SU SE PRIKLJUČILI ŠPANCI. 6. FEBRUARA 2024. GODINE;
 • DO  SADA SU AUSTRIJA, DANSKA, FINSKA I ŠVEDSKA JEDINE ČLANICE EU, OD NJIH 27, U KOJIMA POLJOPRIVREDNICI NISU IZAŠLI NA ULICE;
 • POLJOPRIVREDNICI SE ŽALE DA JE TEŽE NEGO IKAD ZARADITI ZA PRISTOJAN ŽIVOT, JER TROŠKOVI ENERGENATA I GNOJIVA RASTU UBOG RATA U UKRAJINI DOK U BLOK ULAŽE POLJOPRIVREDNI PORIZVODI IZ JEFTINOG UVOZA, A SUŠE, POPLAVE I POŽARI PODSTAKNUTI SU KLIMATSKIM PROMENAMA I UNIŠTAVAJU USEVE;
 • PROTESTI IMAJU POTENCIJAL, NE SAMO DA ZNATNO UGROZE EKONOMIJU U POJEDINIM DRŽAVAMA, VEĆ I NA NIVOU EU, PIŠU SVETSKI MEDIJI!
 • JER, EVROPOM SE ŠIRE PROTESTI POLJOPRIVREDNIKA KOJI SU DOŽIVELI KULMINACIJU 1. FEBRUARA 2024. GODINE TOKOM SAMITA LIDERA EU U BRISELU. TADA SU NEZADOVOLJNI PROIZVOĐAČI HRANE BILI ZAKRČILI ULICE U BRISELU;
 • ZA MNOGE VROPLJANE NIJE SASVIM JASNO ŠTA JE KOREN OVOG PROBLEMA I KAKO JE SVE POČELO! EU PRIVREMENO ODSUTAJE OD NEKIH PRAVILA U POKUŠAJU DA UMIRI POLJOPRIVREDNIKE;
 • PARIZ, RECIMO ŽELI DA IZMENI NEKE EVROPSKE ZAKONE KOJI BI SUZBIO PROTESTE POLJOPRIVREDNIKA;
 • PREVIRANJA I TEKUĆI PROTESTI POLJOPRIVREDNIKA PREKLOPILA SU SE S USPORAVANJEM RASTA U SVIM, VEĆIM EKONOMIJAMA EVROPE, STVARAJUČI TEMELJE MEGA KRIZE;
 • DVA KLJUČNA CILJ KOJA VLAST  HOĆE – JE DA PODRŽE DA SE SMANJI UPOTREBA PESTICIDA I GNOJIVA ZA 50 DOSTO, TE DA 25 ODSTO UZGOJA DO 2030 GODINE BUDE ORGANSKO!

ZAKLJUČAK POLJOPRIVREDNIKA

 • POLJOPRIVREDNICI PORUČUJU DA SE SUOČAVAJU  SA PADOM CENA PRODAJE, RASTOM TROŠKOVA, STROGIM PROPISIMA DOMINACIJOM TRGOVACA, DUGOVIMA, KLIMATSKIM PROMENAMA, JEFTINOM ROBOM IZ UVOZA KOJA UGROŽAVA NJIHOVU PROIZVODNJJU, ŠTO JE SVE POVEZANO SA AGRARNIM SISTEMOM EU KOJI SE TEMELJI NA PREMISI ,,ŠTO VEĆE TO BOLJE’’, JAVLJ GVARDIJAN;
 • UVOZ JE TAKOĐE PROBLEM, NAROČITO U CENTRALNOJ I ISTOČNOJ EVROPI, GDE JE POPLAVA;
 • JEFTINIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVDOA UZ UKRAJINE, NA KOJE SE EU ODREKLA, KVOTA I CARINA NAKONJ RUSKE INFAZIJE, SNIZILA CENE I POVEĆALA OGORČENOST ZBOG NEPOŠTENE KONKURENCIJE!

                                                                         (Autor je analitičar i publicista)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *