Povratak na selo

„Svaki mladi čovek u Srbiji koji želi da živi na selu, imaće priliku da dobije svoj krov nad glavom. Pozivamo ih da se odvaže, da potraže kuću kod komšija, prijatelјa, u zavičaju..Lokalne samouprave će ih podržati, a država će odobriti sredstva. U narednom periodu pomoći ćemo im i da krenu da privređuju“ izjavio je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u Palati Srbija nakon potpisivanja ugovora o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu prvih 65 seoskih kuća sa okućnicom u 2022. godini.  U 65 sada dodelјenih seoskih kuća koje se nalaze na teritoriji 17 opština živeće osam mladih polјoprivrednika i polјoprivrednica, 12 samohranih roditelјa i 45 porodica sa teritorije čitave Srbije.

Kuća sa najvećom okućnicom od čak 1,88 hektara nalazi se u Mionici u selu Planinica.   Najjeftinija nekretnina, od sada dodelјenih, staje 588.168 dinara, nalazi se u selu Bačko Gradište u opštini Bečej. Nepokretnost ima 67m2 i okućnicu od 2,64 ara.  Maksimalan iznos od 1.200.000 dinara dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin (selo Svilojevo), Bač (sela Selenča, Vajska, Plavna, Bačko Novo Selo i Bođani) i Bačka Palanka (sela Tovariševo i Silbaš). Najveća seoska kuća ovog puta nalazi se u Odžacima, u selu Bački Brestovac i ima 336m2.

Ministar Krkobabić potpisao je trojne ugovore sa gradonačelnicima /predsednicima opština, na čijim se teritorijama nalaze kuće i dobitnicima bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Dvadesetogodišnja Anastasija Čakarević, koja će sa svojim partnerom živeti u Mioničkom selu Planinica, rekla je da je ovo podstrek mladim bračnim parovima i porodicama da odluče da žive na selu u zdravom i prirodnom okruženju. „Na našem imanju gajićemo malinu, kupinu i aroniju i želimo da naša deca budu rumena i da imaju dosta slobodnog prostora za igru“, kazala je Čakarević.

Predsednik opštine Mionica Boban Janković izjavio je da će lokalna samouprava rado davati podršku mladima da se osamostale i zasnuju svoje porodice na selu i pohvalio ideju ministra Krkobabića o rešavanju stambenog pitanja ovih mladih lјudi, kao osnovnom preduslovu za njihovu budućnost.

„Prezadovolјni smo odzivom. Ovaj program treba da traje dugo, ne pet nego deset i više godina. Želimo vam svu sreću, puno dece i rodne godine, za one koji će se baviti polјoprivredom. Život na selu je nekada lep, nekada težak ali u njemu je svakako budućnost Srbije“ poručio je mladim potpisnicima agroekonomista Milan Prostran, zamenik predsednika komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta.

Kao i prošle godine, ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelјu i mladom polјoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naselјenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naselјima.

Za ove namene u budžetu Republike Srbije ove godine predviđeno je ukupno 500 miliona dinara, a po jednoj kući dozvolјen je iznos do 1,2 miliona dinara. Sredstva se dodelјuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredelјenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.

U prošlom ciklusu dodelјena je 651 seoska kuća sa okućnicom u čak 100 jedinica lokalnih samouprava. (B.GULAN)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *