PRIMERI: SRBIJA PRVI PUT DEPONUJE DOMAĆE SEME U SVETSKI TREZOR NA SVALBARDU

  • Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, je od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, u svojoj dugoj tradiciji preko 80 godina uvek je brinuo o sigurnosti proizvodnje hrane. Deponovanje 96 srpskih najznačajnijih domaćih sorti pšenice, ječma, ovasa i raži iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo doprineće globalnim naporima da se obezbedi prehrambena sigurnost budućih generacija u Srbiji i u celom svetu. Ambasador Srbije u Norveškoj gospodin Dragan Petrović, u ime Srbije, prvi put je deponovao seme polјoprivrednih bilјnih kultura u Svetski trezor semena Svalbardu. Tom prilikom, ambasadoru je, u ime ministarke polјoprivrede i hrane gospođe Sandre Bork, uručen sertifikat o deponovanju.

Prvo skladištenje semena iz Srbije na Svalbardu realizovano je preko međunarodnog projekta GRAINEFIT čiji je rukovodilac Institut za ratarstvo i povrtarstvo, a koji finansira Fond za raspodelu dobrobiti i Međunarodni ugovor o bilјnim genetičkim resursima za hranu i polјoprivredu – FAO.

Domaćini ceremonije, predstavnici norveškog Ministarstva polјoprivrede i hrane i Nordijskog centra za genetske resurse (NordGen), koji zajedno sa međunarodnom organizacijom Global Crop Diversity Trust upravlјaju trezorom, izrazili su zadovolјstvo što je Srbija deponovala svoje polјoprivredno seme.

Svetski trezor na Svalbardu predstavlјa globalnu banku semena, u kojoj se čuva preko milion uzoraka semena iz velikog broja zemalјa sveta, koji bi opstali u slučaju globalne kataklizme. Srbija je prvi put deponovala seme polјoprivrednih bilјnih vrsta misleći na prehrabenu sigurnost budućih generacija naše zemlјe, a Institut za ratarstvo i povrtarstvo je još jednom opravdao status instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

                                                                                                                    B.Gulan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *