PRIVREDNA KOMORA VOJVODINE: Razvoj ženskog preduzetništva

U AP Vojvodini registrovano  oko 33 000 privrednih društava i 69 000 preduzetnika. Od toga su 25 odsto preduzetnice.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević obratio se na skupu koji je organizovan u Privrednoj komori Vojvodine a povodom predstavlјanja Analize o trenutnom stanju u privrednim subjektima u AP Vojvodini u kojima su žene vlasnice ili suvlasnice u iznosu većem od 51 odsto . Analizu  su izradili predstavnici Fondacije  „Ana i Vlade Divac“ za potrebe Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, u saradnji sa Unijom poslodavaca Vojvodine.  Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao j da je e U AP Vojvodini registrovano  oko 33.000 privrednih društava i 69.000 preduzetnika. Od toga su 25 odsto preduzetnice.

Cilј i ovog panela jeste da ukaže na mogućnost unapređenja položaja žena preduzetnica, što mi danas zajedno sa Pokrajinskom vladom i podržavamo ovim skupom ali i našim svakodnevnim radom.

Preduzetnice preko naših Udruženja i Grupacija aktivno učestvuju u radu Komore i imaju mogućnost da ukažu na aktuelnu problematiku. Privredna komora Vojvodine potpisala  je i sporazum o saradnji  sa jednim Udruženjem koje okuplјa preduzetnice, a plan nam je da u narednom periodu posebnu pažnju posvetimo ženama na selu.

Na samom kraju,  u godini u kojoj Privredna komora obeležava 104. godišnjicu postojanja  ističem da ćemo tradicionalno i ove godine dodeliti nagradu najuspešnijoj privrednici u AP Vojvodini za proteklu godinu, naglasio je preddsednik PKV.

Fondacija „Ana i Vlade Divac“ ima decenijsko iskustvo u kreiranju i sprovođenju programa, projekata i aktivnosti koje su usmerene na ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa u društvu, pre svega žena istakla je Ana Košel, direktorka Fondacije.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr  Nenad Ivanišević podsetio je da je podsticajnim merama namenjenim sektoru privrede, preduzetništva  i turizma  resorni sekretarijat već dugi niz godina uticao na unapređenje konkurentnosti privrede i njenih grana na teritoriji AP Vojvodine, a posebnu pažnju usmerava na razvoj ženskog preduzetništva.

Odlukom Pokrajinske vlade iz 2020. godine prvi put je osnovan Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Žensko preduzetništvo je prepoznato kao klјučna oblast rada ovog tela, sa cilјem da se prepozna i ojača uloga žena u privredi i biznisu istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *