RWA SRBIJA INVESTIRALA ŠEST MILIONA EVRA U KOMPLEKS ZA DORADU SEMENA

Otvoren najsavremeniji doradni centar
u Republici Srbiji

  • Kapacitet 16 silo ćelija iznosi oko 6.300 tona, a podnog skladišta za prijem naturalne robe oko 6.000 tona
  • RWA Srbija doradni centar omogućiće srpskim poljoprivrednicima isporuku najsavremenijeg dorađenog dorađenog semena po evropskim standardima
  • Ambasador Austrije: Ova investicija je samo podsetnik da RWA ima snažne veze sa Srbijom, Vojvodinom i Rumenkom

Jedna od najstarijih zadruga na svetu – austrijska Raiffeisen Ware Austria (RWA), prisutna u Srbiji pod nazivom RWA Srbija, otvorila je najsavremeniji doradni centar na teritoriji Republike Srbije. U pitanju je kompleks za doradu semena u Rumenki kod Novog Sada, čija vrednost iznosi više od šest miliona evra.

Dušan Mezulić, direktor RWA Srbija, podseća da je ovo samo deo RWA logističkog centra koji će u potpunosti biti gotov 2026. godine: „Doradni centar obuhvata 16 silo ćelija kapaciteta oko 6.300 tona i podno skladište za prijem oko 6.000 tona naturalne robe. Linija za prijem i doradu podrazumeva grubi prečistač na prijemu, selektor, trijere, gravitacioni sto, kolor sorter, zaprašivač kapaciteta 15 tona po satu i automatsku pakericu, a paletizacija se vrši upotrebom posebnog lepka i robotske ruke bez streč folije, čime se smanjuje upotreba plastike“, objašnjava Mezulić i dodaje: „Doradni centar je deo jednog od najsavremenijih logističkih centara u ovom delu Evrope i velika nam je čast što ovakvu investiciju realizujemo upravo u Srbiji.“

Dragan Jockov, direktor RWA Srbija ukazuje da će, zahvaljujući ovoj investiciji, poljoprivednicima u Republici Srbiji moći da ponude najkvalitetinije sertifikovano seme po evropskim standardima: „Verujem da ćemo, zajedno sa lokalnim predstavnicima privrede i poljoprivrede, doprineti jačanju agrara u Republici Srbiji. Fokusiramo se na semena i to, pre svega, na pšenicu, ječam i soju.“

Svečanom otvaranju doradnog centra prisustvovali su Maja Gojković, predsednica Vlade Vojvodine, Kristijan Ebner, ambasador Austrije u Srbiji, Jurgen Šreder, trgovinski savetnik u Austrijskoj ambasadi, Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada, kao i domaći privrednici i poljoprivrednici.

Ambasador Austrije, Kristijan Ebner, napomenuo je da su primeri poput RWA Srbija od neprocenjive važnosti za jačanje veza Srbije i Austrije: „RWA već 15 godina posluje na teritoriji Republike Srbije i čini mi se da, iz godine u godinu, unapređuje svoje poslovanje. Ova investicija je još samo jedan podsetnik na snažnu vezu koju je RWA napravila sa Srbijom, Vojvodinom i Rumenkom. Nama je, kao predstavnicima Austrije u Srbiji, velika čast da podržimo ovakve projekte i sa ponosom ističemo da smo jedan od većih investitora u srpsku privredu.“

RWA Srbija već više od 15 godina ulaže u razvoj i selekciju kvalitetnog semena kukuruza, soje, pšenice, ječma, uljane repice i suncokreta. Investicije obuhvataju i otkup merkantilne robe, terminsko ugovaranje robe i snabdevanje poljoprivrednika najkvalitetnijim đubrivom, kao i RWA programom za zaštitu bilja. RWA je jedna od najstarijih zemljoradničkih zadruga na svetu. Formirana je u 19. veku, a i dalje je u vlasništvu svojih zadrugara.

Početak 2024. godine za Donau Soja udruženje obeležen je započinjanjem saradnje sa EIT Food organizacijom, koja je deo Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) – nezavisnog tela Evropske unije osnovanog 2008. Cilj EIT Food-a je da stvori i promoviše okruženje pogodno za inovacije i preduzetništvo širom Evrope.

Foto: Dunau Soja: ogledna polja soje u Srbiji,Hrvatskoj i Rumuniji

U naredne tri godine, Donau Soja udruženje u saradnji sa EIT Food-om sprovodiće projekat pod nazivom „EIT Food program regenerativne poljoprivrede“ u Srbiji sa našim poljoprivrednim proizvođačima.

„Dunav Soja“, osnovana kao udruženje koje ima za cilj podršku proizvodnji genetski nemodifikovane soje i hrane od domaćih poljoprivrednih proizvođača, usmerena je na unapređenje i promociju održive proizvodnje BEZ GMO soje u Evropi. S tim ciljem, udruženje je razvilo standarde kvaliteta koji prate soju od njive do trpeze i kroz sertifikaciju garantuju da je soja genetski nemodifikovana, proizvedena po održivim principima i poreklom iz Evrope. Dodaje da je iz prethodne žetve sertifikovano ukupno 700.000t soje po Donau Soja/Europe Soya standardima, od čega je skoro polovina iz SrbijeHrvatske Rumunije, na čemu je intenzivno radio Regionalni Centar Dunav Soja u Novom Sadu.

„U Donau Soja program uključeno je 9.500 proizvođača i više od 970 kompanija širom Evrope koje su korisnici naših standarda. Sa članovima udruženja i sertifikovanim partnerima radimo na međusobnom povezivanju i razvoju novih tržišta kako bismo podržali put soje iz Evrope za Evropu“, kaže Marija Kalentić.

Bez GMO standard garantuje kvalitet hrane

„Dunav Soja“ pre nekoliko godina kreirala je i BEZ GMO Standard za Dunavski region koji omogućava sertifikaciju i označavanje prehrambenih proizvoda oznakom ‘BEZ GMO Proizvedeno’. Taj standard vrlo je aktuelan u našem regionu, ukazuje Kalentić.

„Ovaj standard garantuje da je ceo proces proizvodnje BEZ GMO, što najčešće nije slučaj kada je u pitanju stočna hrana u većini evropskih zemalja. Upravo kroz ishranu životinja GM soja ulazi u proces proizvodnje jaja, mesa, mleka, a to nije obavezno označiti na krajnjem proizvodu. ‘BEZ GMO Proizvedeno’ oznaka na proizvodima zato potrošačima pruža potpunu informaciju i daje mogućnost izbora BEZ GMO hrane“, objašnjava ona i dodaje da su prvi proizvodi sa ovom oznakom dostupni u Bosni i Hercegovini, ističući da će se krajem leta naći i na hrvatskom tržištu.

U Evropi je udvostručehna proizvodnja soje. Kriza izazvana ovom pandemijom pogodila je i evropske zalihe soje jer  sumnogi brodovi ostali ‘zarobljeni’ u velikim lukama u Brazilu i u Argentini. S obzirom na to da mnogi evropski prerađivači soje imaju kratkoročnu strategiju snabdevanja i kupuju prema svojim tenutnim potrebama sa promptnog (spot) tržišta, u nedostatku soje iz drugih izvora, visokokvalitetna BEZ GMO sojina sačma iz Evrope mešala se i prodavala da nadoknadi nedostatak južnoameričke GM sačme.

To je, zaključuje, pokazalo da je strategija „Dunav Soja“ organizacije, koja je usmerena na podršku evropskoj proizvodnji soje i jačanju lokalnih i regionalnih lanaca snabdevanja, rešenje za nezavisno i sigurno snabdevanje soje u Evropi. Poslednjih godina proizvodnja soje u Evropi se, ukazuje Kalentić, udvostručila i dostigla 10 miliona tona i napominje, bez ovih količina sigurno bi došlo do krize u snabdevanju sojom.

 Šta je regenerativna poljoprivreda i zašto je ona značajna?

Pojam „regenerativna poljoprivreda“ se sve češće čuje na našim prostorima, ali ne postoji univerzalna definicija ovog koncepta. Regenerativna poljoprivreda predstavlja koncept koji obuhvata prakse sa primarnim ciljem očuvanja zemljišta, voda, biodiverziteta i životne sredine. Ovaj koncept ističe važnost zdrave interakcije između biljaka, životinja i mikroorganizama, te teži postizanju ravnoteže između proizvodnje hrane i očuvanja prirodnih resursa.  Kao što nema univerzalne definicije, nema ni univerzalnog pristupa kada je u pitanju jedno poljoprivredno gazdinstvo, odnosno njiva. Pristup regenerativne poljoprivrede treba da bude prilagođen specifičnim uslovima zemljišta, useva i mikroklimata jednog poljoprivrednog gazdinstva.

Slabo je prepoznavanje koncepta regenerativne poljoprivrede. U Srbiji ima ukupno ima više od 508.000 poljoprivrednih gazdinstava. Postoje brojni izazovi u prihvatanju ovih praksi kako sociološki tako i finansijski, kao i nedostatak sistemskog pristupa. Takođe, edukacija je veoma bitan i ograničavajuć faktor u širenju regenerativnih praksi.

EIT Food podržava prelazak poljoprivrednih gazdinstava na regenerativne poljoprivredne prakse u Evropi kako bi se ispunili ciljevi u vezi sa klimatskim promenama, potrebe za sigurnim snabdevanjem hrane i zaštitom našeg obradivog zemljišta. Takođe, udruženje Donau Soja godinama unazad sprovodi edukativne aktivnosti u domenu održive poljoprivredne proizvodnje i doprinosi promociji mera koje smanjuju emisije gasova sa efektom staklene bašte i povećavaju vezivanje ugljenika, odnosno sadržaj organske materije u zemljištu.

Projekat „EIT Food program regenerativne poljoprivrede“

Projekat „EIT Food program regenerativne poljoprivrede“ nudi sveobuhvatan sistem obuka i savetovanja namenjenih poljoprivrednim proizvođačima na teritoriji naše zemlje. Radi se o sticanju znanja o principima regenerativne poljoprivrede i njihovoj daljoj primeni na poljoprivrednim gazdinstvima. Ovo je značajna prilika da poljoprivredni prozvođači unaprede produktivnost i profitabilnost svoje proizvodnje čuvajući zemljište i životnu sredinu kao i da naprave korak napred ka smanjenju emisije gasova koji prouzrokuju efekat staklene bašte. Donau Soja je evropsko, neprofitno, udruženje čiji je cilj podrška evropskoj proteinskoj tranziciji sa posebnim naglasakom na održivou bez  GMO proizvodnju soje. Osnovana je u Beču 2012. Godine ,l sa regionalnim kancelarijama u Srbiji, Ukrajini i Moldaviji. Daonau Soja objedinjuje preko 320 članova izu 27 zemalja. Donau Soja je udruženje kroz svoje standarde kvaliteta podržava koncept regenerativne poljoprivrede pruiža podršku poljoprivrednimk proizvođačima da štede njene principe u ciolju održive i klimatski neutralne poljoprivrede. (B.GULAN)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *