USKORO POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU: KONTROLISAN ULAZAK

Poljoprivredni sajam, Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije primaće posetioce uz Digitalni zeleni sertifikat, negativan PCR ili brzi antigenski test. Novosadski sajam ima dozvolu Kriznog štaba Vlade Republike Srbije za organizaciju 88. međunarodnog poljoprivrednog sajma, 53. međunarodnog sajma lova i ribolova i Sajma ekologije, od 18. do 24. septembra 2021. godine. U tom terminu učiniće sve da bi boravak izlagača i posetilaca bio zdravstveno bezbedan, a kao društveno-odgovorna kompanija, obezbeđivanjem brzih antigenskih testova koji neće biti dodatno naplaćivani, podstiče bezbednost svih učesnika sajamskih priredbi.

Vakcinisani će prilikom ulaska prikazivati Digitalni zeleni sertifikat – potvrdu o vakcinaciji. Oni koji nisu vakcinisani u krug Sajma mogu da uđu uz Digitalni zeleni sertifikat – potvrdu o preležanom KOVIDU – 19, negativan PCR test ili negativan antigenski test.

Brzi testovi

Za one koji ne poseduju navedene dokumente Novosadski sajam je, u saradnji sa Gradom Novim Sadom, obezbedio brze antigenske testove koji su već uračunati u cenu karte i neće biti dodatno naplaćivani. Testiranje će biti obavljano prilikom ulaska u krug Novosadskog sajma, a procedura neće trajati duže od 10 minuta.

Poštovanje istih protokola – Digitalni zeleni sertifikat (potvrda o vakcinaciji ili preležanom KOVID-u 19), negativan PCR ili brzi antigenski test, biće obavezni i za izlagače i predstavnike medija, a Novosadski sajam je i za njih obezbedio brze antigenske testove pod istim uslovima.

Za posetioce (diplomatske i poslovne delegacije, kao i široku publiku) i izlagače koji dolaze iz inostranstva, važiće dokument koji je prikazan prilikom ulaska u Srbiju.

Na Sajmu najbolji limuzin, angus, šarole…

Jedno od obeležja Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu je najveća Nacionalna izložba stoke sa Izložbom genetskih potencijala. Održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i sjajna je prilika da odgajivači prikažu rezultate vrednog i često mukotrpnog rada.

Izložba stoke je važan segment sajamske priredbe, koji privlači pažnju i domaće i međunarodne stručne javnosti. Prodajnog je karaktera te je to šansa da se i na taj način valorizuje napor stočara. I u ovom vremenu izazova biće prikazana najbolja grla – goveda, konji, ovce, koze i živina, a ovogodišnja izložba će proći bez svinja zbog potencijalne opasnosti koja preti od afričke kuge.

Limuzin: Foto Sajam

Odgajivači će izložiti goveda simentalske, holštajn frizijske rase, limuzin, angus, šarole, hereford i belgijsko plavo goveče. Prisustvo su potvrdili i uzgajivači konja koji će prikazati najbolje primerke lipicanera, haflingera, hrvatskog hladnokrvnog konja. Ovčari i kozari će predstaviti najbolje primerke virtemberga, romanovske rase, il de fransa, teksal, alpsku kozu i druge.

Kao i prethodnih godina svoje mesto imaće i odgajivači živine.

Značajna je odluka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da podrži realizaciju Nacionalne izložbe stoke kako bi se stvorio povoljniji ambijent za razvoj stočarstva. Međunarodni poljoprivredni sajam je prilika da se zainteresovani farmeri upoznaju sa genetskim potencijalima, ali i uslovima u kojima bi takva stoka trebalo da se gaji.

Prikaz rezultata domaćeg uzgoja i selekcije stoke potvrđuje veliku upornost domaćih farmera u izuzetno skromnim uslovima. Takođe je prilika da se prezentuje i aktivnost Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srbije, koji nakon decenijskog pada brojnog stanja stočnog fonda čine dodatne napore da ga zaustave, tačnije – da svojim merama agrarne politike doprinesu oporavku sektora stočarstva u Republici Srbiji.

                                                                                        B. Gulan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *