VIKTOR ORBAN, PREMIJER MAĐARSKE U INERVJUU NEMAČKOM ,,BILDU’’

Orban negira moguću pobedu Ukrajine

Intervju premijera Mađarske Viktora Orbana nemačkom listu „Bild“ (objavljen krajem juna) i dalje izaziva brojna reagovanja u Ukrajini, na Zapadu, ali i opozicije u Mađarskoj. Najviše reakcija odnosi se na njegove stavove da Vladimir Putin nije ratni zločinac, da Ukrajina ne može da dobije rat na bojnom polju i da ona nije – suverena zemlja, javlja akademik iz Budimpešte Vlastimir Vujić.

Akademik Vlastimir Vujić

Poslanik ukrajinskog parlamenta, iz redova pristalica bivšeg predsednika Petra Porošenka, Aleksij Hončarenko, na Orbanovu tvrdnju da Putin nije ratni zločinac  odgovorio je pitanjem: Koliko košta kupovina mađarskog premijera?

Poslanik nemačkih ZelenihDanijel Frojnd  ocenio je da je intervju sa Viktorom Orbanom  u listu ,,Bild’’ „bizaran“, a reagovao je i zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko, koji je odgovorio na delove intervjua koji se tiču ukrajinskog suvereniteta i Putina. „Pitam se ko je, ili bolje rečeno, šta je inspirisalo Orbana da donese takve zaključke? Možda rekordni popusti na gas koje Rusija sada nudi svojim saveznicima“? – rekao je izmedju ostalog Geraščenko, prenosi  delove intervjua Vlastimir Vujić. Između ostalog, on ističe, da je reagovala i mađarska opozicija, a pre svih,  stranka Momentum, koja je deo parlamentarnog opozicionog bloka. U njenom saopštenju kaže se da rukovodstvo stranke „smatra neprihvatljivim da Orban negira nezavisnost Ukrajine, koju priznaju UN, kao i Putinovu krivicu pred međunarodnim krivičnim sudom“.

Vujić, ističe, da je Orban je u intervjuu rekao i da, uprkos početnim uspesima ukrajinske kontraofanzive, on i dalje smatra ukrajinsku pobedu protiv Rusije nemogućom!? „Problem je što će Ukrajinci pre ostati bez  vojnika nego Rusi. I to će na kraju biti odlučujući faktor“, rekao je on. Zato se, tvrdi, „uvek zalaže za mir, mir, mir“. U suprotnom, Ukrajina će izgubiti ogromna bogatstva i mnoge živote i doći će do nezamislivog uništenja“, ocenio je Orban.

Akademik Vlastimir Vujić koj dugo živi u Mađarskoj, I važi za veoam dobrog poznavaoca političkih prilika u ovoj zemlji, ističe da mađarski premijer podvlači takođe i da mu je stalo do spasavanja Ukrajine! Jedinu mogućnost za njen spas on vidi u tome da „Amerikanci počnu pregovore sa rusima i da sklope sporazum o bezbednosnoj arhitekturi u kojoj će pronaći mesto (i) za Ukrajinu’’!

Vuji, ističe da je, Orban u intervujuu osporio pravo Ukrajine da jedina odlučuje o toku rata: „Ukrajina više nije suverena država. Oni nemaju novca, nemaju oružja. Oni mogu da se bore samo zato što ih Zapad podržava. Zapad ima pravo da im da oružje i novac ili – ne“?, naglasio je Viktor Orban.

Vujić tvrdi das u pomenuti Orbanovi stavovi o Ukrajini bili i u Mađarskoj veliki povod za sporenja između opozicione Demokratske koalicije (DK), koju vodi bivši socijalistički premijer Ferenc Đurčanj i vladajućeg desno-konzervativnog Fidesa na čijem čelu je od osnivanja (1991. godine) upravo Viktor Orban (dakle pune 32 godine?!).                            

,,Iako je Orbanova Vlada u Briselu podržala nedavnu odluku EU o daljim isporukama oružja Ukrajini, u Mađarskoj je pokrenula lažljiv8u bilobord kampanju protiv opozicionih partija i političara optuižujući ih da su proratni “,rekao je poslanik opozicione Demokratske koalicije, Čaba Molnar. On je na konferenciji za novinare u Budimpešti istakao da je ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto, takođe glasao za povećanje finansijskih okvira Evropske unije koji pokrivaju dodastne isporuke oružja Ukrajini za 3,5 milijardi evra. Napomenuo je da, iakjo je mađarski premijer već glasai za 11 paketa sankcija EU – on kod kuće konstantno ,,huška protiv EU’’

Hungarian Prime Minister Viktor Orban

Viktor Orban je, međutim, javnosti u Mađarskoj izneo sve suprotno?! Saopštio im je da su (upravo) lider DK Ferenc Đurčanj i „Soroševa dolarska levica“ bili za rat u najvećoj mogućoj meri“. Oni su, kako u svom odgovoru tvrdi Fides, u više navrata jasno istakli da će poslati oružje, pa čak i trupe u Ukrajinu, isti;e akademik Vlastimir Vujić. (B. G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *