ZAKLJUČCI SA SKUPA UDRUŽENJA ODGAJIVAČA GOVEDA CENTRALNE SRBIJE: Pucanj u sopstvenu nogu?

Pitanja koja čekaju odgovore: Da li neko namerno ili iz neznanja seče stolicu na kojoj sedi srpska poljoprivreda? Da li je nekome cilj uništavanje malih proizvođača mleka i njihovo potpuno osiromašenje? Da li će naši građani nakon propasti domaćeg mlečnog govedarstva plaćati mleko skupo kao što sada, nakon uništenja proizvodnje prasadi, plaćaju živu vagu prasadi 500 dinara?

Prošlo je više od 40 dana od prethodnog skupa u Hotelu Ravni gaj, kada je skupu prisustvovala i Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. U toku ovog perioda je uprkos uvođenju prelevmana na uvoz mleka i pojedinih mlečnih proizvoda, došlo do značajnog smanjenja otkupnih cena sirovog mleka i to sa procentualno najvećim snižavanjem kod malih proizvođača.


Ekser u kovčegu proizvođača

Kako proizvođači do devet krava čine 96 odsto od 116.000 gazdinstva i 69 odsto krava u Srbiji, ovakva situacija ih sigurno gura u gašenje proizvodnje. Trenutno Republici Srbiji nedostaje mleka u količini od oko 40.000 krava i jasno je da će se ovakav trend nastaviti ukoliko država ne sprovede radikalne mere na tržištu i u proizvodnji mleka. Pro cene su da sad u stajama imamo oko 180.000 krava mlekulja. Najave nekih mlekara da će se aprilsko mleko plaćati između 38 i 55 dinara, i otkazivanje otkupa pojedinim proizvođačima, za koje čujemo ovih dana, su sigurno poslednji ekser u kovčegu za 90 ekser u kovčgu. proizvođača mleka u Srbiji.

Ministarka Jelena Tanasković je na prethodnom skupu dala obećanja da će svaki litar mleka dobiti premiju i da će svaka krava dobiti subvenciju. Predlogom Izmena zakona o podsticajima u poljoprivredi koji je predložilo Ministarstvo, taj deo nije promenjen, kao ni pravilnik koji reguliše minimalan broj krava za subvenciju. Ovakvim potezom se namerno mali proizvođači uništavaju. Takođe je obećano da će se predlog o finansiranju ženskih teladi za dalji uzgoj ozbiljno razmatrati, a trenutna situacija je da oni koji su taj predlog dali, nisu ni jednom konsultovani oko načina realizacije. Takvim potezom Ministarstvo jasno daje do znanja proizvođačima mleka da ne gleda u budućnost, da nema analitičkih sposobnosti koje bi trebalo da dovedu do dugoročne stabilizacije tržišta, već postupke svodi na lažna obećanja u cilju nepokazivanja stvarne slike stanja u srpskoj poljoprivredi. Pojedinci u Ministarstvu koji se odlučuju da o tome progovore bivaju sklonjeni, a od ostalih se traži da njihovo mišljenje bude u skladu sa politikom vrha ili im sledi premeštanje u laboratoriju u Batajnici.

Uvođenje prelevmana koji nisu dobro izbalansirani, a na nekim pozicijama su čak i niži nego što su bili, i na način kako je to urađeno, bez konsultacija sa Evropskom komisijom, jasno pokazuje stepen nepoznavanja kompleksnosti tržišta mleka i svih učesnika na tom tržištu od strane Ministarstva. Odgovor Evropske komisije zato je bio izuzetno oštar i jasno govori o mogućnosti da se preferencijali koji postoje za izvoz našeg voća izmene.  Sada kada su prelevmani uvedeni nerazumno nisko na tvrde sireve i koncentrovano mleko, zbog ovakvog načina uvođenja, ih je nemoguće podići jer bi to bio još jedan prst u oku Evropskoj komisiji, gde smo izgubili pregovarački kredibilitet. Ovakvo pucanje u sopstvenu nogu mogu da urade samo potpuni diletanti ili neko sa jasnom namerom da se dobije ovakav rezultat.

Nespremnost da se primeni pravilnik koji govori šta se može nazvati „sirom“, pa se pod „sirom“ prodaju razne masti biljnog porekla, jasno pokazuju čije interese zastupa država i nadležna ministarstva.

Nerazumevanje

Samo neko sa potpunim nerazumevanjem stanja u e-katastru i stanja digitalne pismenosti većine poljoprivrednih proizvođača, može da uvodi užurbano sistem e-agrar, koji je doveo do frustracije neviđenih razmera poljoprivrednika i ljudi koji rade na unošenju podataka, pa je dolazilo do situacija da su na mnogo mesta morale da intervenišu i interventne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova zbog izbijanja tuča među poljoprivrednicima. Potpuni nedostatak pripreme ljudstva i tehnike za sistem e-agrara, softver koji se radikalno menja na dnevnom nivou jer se uočavaju neshvatljive greške u njegovom programiranju, predstavljaju nepotreban i direktan psihološki udar na poljoprivrednike, gde manji poljoprivrednici odustaju od registarcije, a veći ne znaju kako će se i ko će podnositi zahteve čiji rokovi su počeli od 3. aprila 2023. godine. Ovakvim ponašanjem i odlukama Ministarstva poljoprivrede, koje direktno pogađaju sredine u kojima su predstavnici vlasti dobili najviše glasova, predstavnici ministarstva rade u direktnu korist protivnika vlasti.

Pitamo najodgovornije predstavnike vlasti, predsednicu Vlade Republike Srbije i Predsednika Republike Srbije:


–  Da li neko namerno ili iz neznanja seče stolicu na kojoj sedi srpska poljoprivreda?
– Da li neko namerno ili iz neznanja seče stolicu rejtinga Vlade i Predsednika?
– Da li je nekome cilj uništavanje malih proizvođača mleka i njihovo potpuno osiromašenje?
– Da li će naši građani nakon propasti domaćeg mlečnog govedarstva plaćati mleko skupo kao što sada, nakon uništenja proizvodnje prasadi, plaćaju živu vagu prasadi 500 dinara, kaže se u saopštenju Upravnog odfborta Odgajivača junadi centralne Srbije. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *