EKONOMSKA KRETANJA U SRBIJI-STANJE I PROGNOZE

Baveći se analizom privrede pojedinih evropskih zemalja, naidjoh na podatke sa sajta  tradeeconomics.org koji zbraja
podatke na bazi izveštaja nacionoalnih statističkih zavoda, centralnih banaka i ostalih relevatnih instutucija i na taj način kreira indikatore i vrši prognoze. Postoje nekoliko metoda prognoze kretanja izabranih indikatora i to kroz trend, zatim ARIMA modela i sl. Statistički prikazi  su dati u originalnim serijama, metodu pokretnih proseka, histogramskog prikaza i sl. U cilju što verodostojnijeg statističkog prikaza i prognoza opredelili smo se za metod pokretnih proseka u prikazu kretanja originalne serije podataka i ARIMA modelu obzirom da se ne radi o stacionarnoj pojavi (ciklična kretanja) sa slučajnim hodom. Naziv slučajan
hod potiče od karakterističnog ponašanja koje podseća na putanju pijanog čoveka koji sluĉajno krivuda prilikom kretanja. Vremensku seriju koja prati slučajan hod karakterišu periodi rastućeg i opadajućeg trenda, gde se trend se menja iznenada i promena je nepredvidiva.

Prognoza kretanja osnovnih ekonomskih parametara privrede Srbije


prognoza pokazuje da Srbija neće do 2014 izaći iz recesije po pitanju kretanja odnosno da postoje veoma veliki otkoloni realnom rastu GDP (ne govorim o nomimanalnom).

Kretanje potrošnje  zalsužuje tek posebnu pažnju, i može se  sa sigurnošću reći da su metode korišćene na ovom sajtu u velikoj meri reprezentativne. Naime ARIMA model pokazuje da će potrošnja u 2013 i 2014 godini dalje padati (treba podsetiti da realna potrošnja u maloprodaji je već 14% niža sa 5 meseci 2013 nego na kraju 2012 godine. Predvidja se dalji pad realne potrošnje jer i pored blagog nominalnog rasta zarada raspoloživa sredstva za potrošnju se smanjuju zbog inflacije i preraspodele dohodaka na druge odlive (plaćanje obaveza, vraćanje kredita, plaćanje kamata i sl).


Prognoza kretanja deficita budžeta je više nego sumorna. Ovim tempom i bez reforme javnog sektora budžetski deficit će u 2016 godini dostići preko 14% GDP, ne traba posebno naglašavati da se isti ne može dalje finansirati, odnosno na tom nivou je bankrot javnih finansija više nego izvestan.


Ne predvidja se eksplozivan rast izvoza kako je to u prvih nekoliko meseci ove godine prestavljeno javnosti. ARIMA model predvidja blagi rast izvoza robe na nivou do oko milijardu dolara mesečno.

Industrijska proizvodnja neće u 2013 zabeležiti značajniji rast prema ovim prognozama. Trend komponenta je u stagnantnom ili
čak blago opadajućem kretanju


Dalji rast spoljneg duga države će se nastaviti obzirom na izražene neravnoteže koje se moraju pokrivati (platnobilansni i budžetski deficit – deficiti blizanci).

Srbija se nalazi u zonama izrazitih neravnoteža privrede i finansija. Preveliki rizici i pretnja duzničkom krizom dodatno otežavaju poslovni ambijent u Srbiji. Teško da je ad hoc merama moguće okrenuti izrazito nepovoljan trend.

3 komentara

 1. Stalno me zulja podatak da rastu plate u Srbiji. Da li bi negde mogao da se nadje podatak kako se izracunava prosecna plata u Srbiji? Koje sve delatnosti ulaze u taj obracun, na koji broj zaposlenih se odnosi i slicno…
  Ne poznajem nijednog coveka koji radi u privatnoj firmi kome je poslednjih nekoliko godina povecana plata i zato me zivo interesuje metodologija obracuna.

 2. Ad hoc merama se i inace ne postize mnogo i to nije problem. Problem je sto se nepovoljan trend ne moze preokrenuti jer se vodi ekonomska politika ( i svaka druga) koja iskljucivo pomaze daljem rapidnom padu finansija i privrede. U Srbiji postoji paradoks da skoro sve stranke izdju na izbore i dobiju neke glasove na osnovu programa koji je neodrziv. Osim DSS koji je deceniju kasnije uvideo paradoks nazadnog napredovanja niko drugi zapravo i ne razume da nametnuti populizam Srbiji ne donosi dobro.

  Moze u Srbiji da se stavi u funkciju savetovanja citav MMF, i opet to nece biti napredak vec ublazavanje pada. A od ublazavanja pada do uspona poteban je jedan vek ili duze.
  Na istu matricu su pale mnoge vlade iz okruzenja a pre svega PIGS drzave. Da je bilo odvaznosti, Grcka vlada je trebalo da odbije vracanje duga. Jednostavno odbije ,kaze ok dug postoji ali mi sada nemamo novac ,kada budemo imali vraticemo ili necemo. Pregovori su i krenuli u tom pravcu ali je onda Nemacka ulozila silan kapital i energiju da „motivise “ neke politicke figure u Grckoj i promeni pravac pregovora.
  Nametnuli su im stednju,zaduzili ih,usporili i drze sve dizgine mogucnosti da se promeni trend. Oni su kupili sadasnjost i deo buducnosti.To je politicka strategija.

  Da je juce Srbija iscenirala izbore imala je odlicnu priliku da proigra Nemacku i anulira jedan vrlo nepovoljan trend u koji je trceci i oberucke uskocila na krilima istorijski neiskusnih politicara i drzavnika. To bi resilo i problem sa nadolazecim izborima na Kosovu i Metohiji.

  Dakle ako organizovano radite u korist svoje stete ,sanse za preokretanje trenda su ravne 0. ( nula)

  Zalosno je sto to u Srbiji ne razume gotovo 90% populacije na ovaj ili onaj nacin. A jos zalosnije je sto nekima ni tri zivota ne bi bilo dosta da razumeju taj proces. U najmanju ruku ova epoha se moze nazvati svojevrsnom politickom naivom od koje su imune samo Nemacka,Britanija,Kina i jedan deo SAD,ostali su prespavali cas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *