Home » 0 Dragovan Milićević, Investicije » INVESTICIJE, NASUŠNA POTREBA

INVESTICIJE, NASUŠNA POTREBA

Jako mnogo se ovih dana u predizbornoj  trci priča o investicijama i da su one nasušna potreba Srbije u cilju  inteziviranja privredne aktivnosti i naročito zapošljvanja. Medjutim, koliko je  realno u ovim vremenima očekivati veliki priliv stranih investicije u srpsku privredu. Na bazi relevatnih podataka o kretanju stranih direktnih investicija u 2010 godini (ne postoje još sredjeni podaci za 2011) ne treba biti  preveliki optimista po tom pitanju. U sledećoj tabeli će biti dati podaci o kretaju SDI u svetu u 2010  (negde i 2009) godini.

Od 105 analiziranih zemalja (ostale nema smisla jer su zanemarljive u tokovima stranih direktnih investicija) Srbija zauzima 81 mesto u 2010 godini sa samo 1,3 milijarde dolara SDI. Ispod  Srbije su nekoliko evropskih zemalja (Slovenija-zrela razvijena ekonomija koja preveliku potrebu za SDI, Hrvatska, Albanija i Crna Gora, koja nije za poredjenje jer je mala ekonomija u odnosu na Srbiju. Bolji pokazatelj je kretanje SDI per capita. Srbija je sa samo 179 dolara po glavi stanovnika na začelju ove lestvice (Albanija ima 313 US$ per capita). No ne čudi jer Srbija pada na globalnoj listi konkurentnosti i glavna ograničenja za poslovanje u Srbiji su:

Izvor: Analiza konkurentosti privrede Srbije sa stanovišta  privrednih sektora i industirijskih grana, PKS i ADM Konsalting, februar 2012

Prakitišno su ovo glavna ograničenja biznisa i glavne smernice šta treba raditi na privlačenju SDI  i poboljšanja konkurentnosti.

Kada se pogleda aktraktinvost grana za ulazak SDI koje su determinisane kretanjem svetske tražnje situacija je sledeća:

Izvor: Investmap.org

Sa stanovišta dinamičnosti svetkse trgovine i položaja Srbije  realno je očekivati da buduće investicije dominanto budu usmerene na sektor proizvodnje hrane i pića kao i poljoprivrede. Nije očekivan veliki priliv investicija u metalni kompleks obzirom na položaj Sribje u svetskoj trgovini.

Jedan komentar na INVESTICIJE, NASUŠNA POTREBA

  1. Evo, ide tender za Zelezaru u Smederevu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>