INVESTICIONI FONDOVI – FINASIJSKE POLUGE MOĆI

U svom radu na sajtu makreokonomije sam svojevremno pisao kome i koliko dugujemo. Vredno je podsetiti da je prema zvaničnim podacima Forbes-ove liste za 2021 godinu, 50 banaka ima aktivu od preko 65 hiljada milijardi (to je preko 60% svetskog društvenog proizvoda u 2020 godini prema podacima sajta ‘’tradingeconomics.com’’) ili preko četvrtine ukupnih svetskih dugova privrede, stanovništva I javnog sektora. Ako bilo koga pitate svi će reći da su banke gospodari sveta odnosno da se najveća moć krije u njihovom pravu da kreiraju novac I da ga pozajmljuju. Malo će njih ako uopšte i neke pomene investicione fondove. Iz narednih izlaganja pokušaću da dočaram stvarnu moć deset najvećih investicionih  fodnova na svetu. Nihov redosled je u sledećoj tabeli sa ukupnom aktivom kojom upravlja.

Samo oni koji pomno prate finansijsku problmetiku su čuli za neke od ovih kao Allianz koji je bio sponsor (možda još uvek) Bajerna iz Minhena a I stadion nosi ime Alians arena. Malo ko je čuo za Blackrock, Vanguard ili State Street Global Advisors. Kolika je moć ovoih kompanija vidi se po njihovoj akitvi od preko 44 hiljade milijardi dolara ili više od BDP SAD, Kine I EU zajedno za 2020 godinu. Nema značajnije industrije gde oni nisu pojedinačno najveći ili dominantni vlasnici. Jedna od najprofitabilnijih industrija – farmacija do 10 njavećih u svetu u pet su vlansici dela active. Pregled učešća dva najveća fodna u odabranim kompanijama je dat u sledećoj tabeli.

Ovi fondovi imaju svoje udele i u medijskim kućama poput CNN I sl.

Takođe ovi fondovi imaju i svoje međusobne akcija što je još interesantije što znači da su medjusobni i uzajamni vlasnici

Vlansička struktura odabrnaih fondova I banaka će biti prikazana u nastavku izlaganja.

Izvor: Isto, (pristupljeno 07.06.2022)

Kao što se na prvi pogled vidi ovi fondovi su akcionari najvećih finansijskih institucija. Postavlja se pitanje šta sve ova kompanija poseduje u Srbiji obzirom d u Beograadskom ofisu ima zavidan broj zaposlenih kroz svoju kompaniju koju je akvizirao 2019 – eFront i koja predstavlja jednu od vodećih evropskih kompanija u oblasti softvera sa ogranicma u zemljama Balkana, postavlja se pitanje daljih akvizicija i kupovina.

Ove institucije diktiraju praktično svetska pravila igre od lekova, vakcina (nije slučajno da su baš ove dve kompanije izašle sa vaksinom za Covid – Pfizer i J&J (moderna je ogranak Pfizera da ne bude zabune).

Takođe u medijskoj sveri i sveri komunikacija kao najuticjnijmi oblastima u modern orgnaizovanom svetu ove institucije imaju glavnu reč. Da li oni upravljaju svetom ili političari kao njihove marionete nije teško pretpostaviti.

Prvih pet akcionara Twiter-a              % učešća      broj akcija

  1. The Vangurad                          10,3           82,1 miliona
  2. Elon Musk                                 9,2           73,1 miliona
  3. Morgan Stanley                         8,4             67 miliona
  4. BlackRock                                 6,5            52,1 miliona
  5. State Street corp                        4,5              36,4 milona

Podaci Investopedie, pristupljeno 08.06.2022

Vlasnička sturktura odabrana tri fonda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *