IZVOZ SRBIJE NA TRŽIŠTE EVROPSKE UNIJE

Da je tržište Evropske unije odnosno 27 zemalja članica  dominanto sa privredu Srbije nije nikakva novost. Sve reletante analize to pokazuju. Medjutim u narednoj tabeli je učinjen pokošaj da se analitički proceni važnost tržišta za svaki tarifni stav. U analitici su prezentirani podaci o izvozu u zemlje EU, zatim ukupan uvoz zemalja Evropske unije iz sveta, kao i srpski izvoz u svet. Na bazi toga je odredjen relativna značaj tržišta evropske unije za svaku grupu proizvoda.  Obuhvaćene su svege proizvoda čiji je izvoz u 2012 godini bio preko 10 miliona eura.

Tabela:

Radi bolje ilustracije pokazatelja žutom bojom su označene grupe proizvoda koje imaju rastući trend  izvoza od 2010-2012
godine, dok zelenom bojom su označene one grupe proizvoda čiji izvoz na tržište EU iznosi preko 2/3 ukupnog izvoza u svet. Vrendosti su sortirane po  opadajućem nizu vrednost izvoza u 2012 godini.

Ukupan srpski izvoz na tržište unije čini samo 0,11% uvoza zemalja EU. Tu leži ogroman potencijal dalje saradnje pod uslovom prilagodjavanja ponude srpske privrede tražnji EU. Izuzetak čine žitarice gde Srbija učestvuje u ukupnom uvozu EU sa preko 2% u 2012 godini. Takodje je interesantan primer šećera gde  izvoz u EU čini preko 90% ukupnog srpskog izvoza ovog proizvoda.

Tržište EU je od esencijalnog značaja za privredu Srbije, sa rastućom tendencijom učešće u ukupnom izvozu, sa značajnim potencijalima jer je učešće srpskog izvoza na ukupnu uvoznu tražnju zemalja EU na nivou ’’statističke greške’’ (0,11% u 2012 godini). Značajno je takođe reći da je uvoz zemalja ovog područja rastuća veličina (ukupan rast uvoza od 2010-2012 godine je 16,5%)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *