Home » 0 Dragovan Milićević, Evropska unija, Robna razmena » IZVOZ SRBIJE NA TRŽIŠTE EVROPSKE UNIJE

IZVOZ SRBIJE NA TRŽIŠTE EVROPSKE UNIJE

Da je tržište Evropske unije odnosno 27 zemalja članica  dominanto sa privredu Srbije nije nikakva novost. Sve reletante analize to pokazuju. Medjutim u narednoj tabeli je učinjen pokošaj da se analitički proceni važnost tržišta za svaki tarifni stav. U analitici su prezentirani podaci o izvozu u zemlje EU, zatim ukupan uvoz zemalja Evropske unije iz sveta, kao i srpski izvoz u svet. Na bazi toga je odredjen relativna značaj tržišta evropske unije za svaku grupu proizvoda.  Obuhvaćene su svege proizvoda čiji je izvoz u 2012 godini bio preko 10 miliona eura.

Tabela:

Radi bolje ilustracije pokazatelja žutom bojom su označene grupe proizvoda koje imaju rastući trend  izvoza od 2010-2012
godine, dok zelenom bojom su označene one grupe proizvoda čiji izvoz na tržište EU iznosi preko 2/3 ukupnog izvoza u svet. Vrendosti su sortirane po  opadajućem nizu vrednost izvoza u 2012 godini.

Ukupan srpski izvoz na tržište unije čini samo 0,11% uvoza zemalja EU. Tu leži ogroman potencijal dalje saradnje pod uslovom prilagodjavanja ponude srpske privrede tražnji EU. Izuzetak čine žitarice gde Srbija učestvuje u ukupnom uvozu EU sa preko 2% u 2012 godini. Takodje je interesantan primer šećera gde  izvoz u EU čini preko 90% ukupnog srpskog izvoza ovog proizvoda.

Tržište EU je od esencijalnog značaja za privredu Srbije, sa rastućom tendencijom učešće u ukupnom izvozu, sa značajnim potencijalima jer je učešće srpskog izvoza na ukupnu uvoznu tražnju zemalja EU na nivou ’’statističke greške’’ (0,11% u 2012 godini). Značajno je takođe reći da je uvoz zemalja ovog područja rastuća veličina (ukupan rast uvoza od 2010-2012 godine je 16,5%)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>