PRERASPODELA EKONOMSKE MOĆI-UTICAJ COVID 19 (treći deo)

Globalna ekonomska moć, odnosno njene tendencije se najbolje mogu videti iz Forbsove liste 1000 najvećih kompaniija na godišnjem nivou. Obzirom da ova lista nije dostupna za 2020 godinu, neke osnove se mogu definisati na bazi liste za 2019 (objavljenoj 2020 godine) dok za farmacetusku industriju je moguće dati relevatne podatke za 2020 godinu.

Forbsova lista 100 najvećih kompanija nam govori sledeće:

Ukupna prodaja odnosno poslovni prihod 100 najvećih kompanija iznosi 11,899 milijardi dolara. (radi boljeg tumačenja vredi navesti da je ukupna BDP svih zemalja sveta po tekućem kursu dolara u 2019 bio 87,46 hiljada milijardi dolara dok je po tzv ’’teoriji pariteta kupovne moći’’ iznosio 129,6 hiljada milijardi.

Sto najvećih kompanija je imalo ukupnu vrednost aktive, odnosno imovine od 74,44 hiljade milijardi a profit 1,368 milijardi eura. Istovremeno, tržišna kapitalizacija, odnosno tržišna vrednost akcija navednih kompanije je bila 19,5 hiljada milijardi ili 1,64 puta veća od proseka godišnjeg poslovnog prihoda.

U 100 najvećih kompanijha sa Forbsove liste, banke imaju sledeće karkateristike:

Ukupan broj banaka u 100 najvećih kompanija je 22. njihovi pokazatelji su: u mlrd dolara

Od ukupnog prihoda 100 najvećih svetskih kompanija banke učestvuju sa 16,14%, profita 24,12, ali je jako bitno da u ukupnoj imovini, odnosno aktivi učestvuju sa 60%. Veliko je pitanje obzirom na postojeće ekonomsko stanje koliko je te aktive u zoni kontaminacije.

Spisak sto najvećih kompanija:

Obzirom da je Forbsova lista kompanija bazirana na godišnjim finansijskim izveštajima za 2019 godinu, naglasak u daljem tekstu je na industriji nafte i farmcetuskoj industiji kao delu prerađivačke industije koja je neposredno vezana za aktuelnu zdravstvenu situaciju.

Farmacetuska industrija postaje dominatna grana industrije i koncentracija velike finansijske moći. U narednim izlaganjima pokušaće se ova konstatacija i egzaktno potrvrditi

Rast prodaje farmacetuskih proizvoda po godina prikazana je na sledećem grafikonu:

Izvor:statista.com

U prethodnih dvadeset godina ukupna prodaja lekova je porasla više od tri puta. Ne postoji grana industrije koja je imala takav rast. U 2020 godini prema preliminarnim podacima potrošnja lekova je povečana za dodatnih 19%. Treba imati u vidu činjenicu da će enormno porasti prodaja pre svega vakcina protiv Covid 19 naročito od januara 2021 godine, Ti podaci će biti dostupni verovatno sredinom godine.

Spoljnotrgovinska razmena farmacetuskih proizvoda  u 2019 godini je bila preko 650 milijardi uvoza i oko 611 milijardi izvoza, praktično polovina ukupnog izvoza farmaceutske industrije je kroz međunarodnu razmenu.

U ovoj grani industrije je pored velikih ulaganja u razvoj, visoke profitne stope, istovremeno i najveća koncentracija kapitala i akvizicija.

Dalja analiza se koncentriše na podatke 50 vodećih kompanija u farmaciji

Наставиће се…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *