SRBIJA-KOME I KOLIKO DUGUJEMO

Ovaj tekst je logični nastavak ranije objavljenog teksta na ovom portalu pod naslovom ’’Dugovi-ko, koliko i kome se duguje’’ u kome je navedeno prema zvaničnim podacima da je ukupni dug dostigao 281 hiljadu milijardi dolara. Kompanije duguju ukupno duguju 81,2 hiljade milijardi dolara. U kakvoj je poziciji država Srbija po pitnju dugoročnog i kratkoročnog duga po segmentima.

Dug države Srbije. Ukupan javni dug države Srbije je dat na bazi podataka Ministarstva finansija-Uprave za trezor u tabeli kretanje kvartalnog javnog duga republike Srbije. Podaci o javnom dugu su dati u narednoj tabeli.

Izvor:mfin/uprava za treszor/kvartalni izveštaj o stanju javnog duga

Ukoliko se uzmu u obzir samo direktne obaveze, onda je stanje javnog duga države  26,86 milijardi eura

Dugovi privatnog sektora:[1]

Dugovi privatnog sektora se mogu podeliti na domaće dugoročne i kratkoročne i inostrane obaveze nastale direktinim zaduženjem kompanija kod inostranih subjekata.

Ukupan spoljni dug privatnog sektora je 16,05 milijardi i sastoji se od kraktoročnog, dugoročnog i srednjoročnog duga prema subjektima i kreditorima navednih u narednoj tabeli. Njaveći dužnici su banke i preduzeća (domaće, odnosno inostrane banke sa domaćim statusom, preko 2,3 milijarde, očekivati je da će banke po osnovu razduženja povući ova sredstva iz Srbije međutim, proces razduženja i zaduženja je kontinuelan jer banke prilikom zaduženja unose devize na bazi kojih ovde odobravaju kredite i nastavljaju kreditnu aktivnost.

Izvor:nbs.rs/stanje i struktura javnog duga Srbije, pristupljeno 27.09.2021

Domaći dug:

Domaći dug je prezentiran u naredim tabelama.

Sublimirani prikaz ukupnog duga prema subjektima je:

Spoljni dug:  32,589 milijradi eura

Unutrašnji dug:35,919 milijradi eura

Ukupan dug je 68,509  eura

Bilo bi dobro kada bi se imali precizni podaci o stanju ukupne imovine države Srbije. Kod privrednih društava stalna imovina je 86 milijardi eura, ukupan dug preko 22 milijarde (u obračun su uzeta i javna preduzeća).

Dugoročni:


[1] Spoljni dug privatnog sektora Republike Srbije obuhvata dug banaka, preduzeća i ostalih sektora, za koji nije izdata državna garancija. Spoljnim dugom privatnog sektora nisu obuhvaćeni krediti zaključeni pre 20. decembra 2000. po kojima se ne vrše plaćanja  (914,9 mln evra, od čega se 410,2  mln evra odnosi na domaće banke, 504,7  mln evra na domaća preduzeća).                                    

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *