Šta su prioriteti Srbije: migranti, Kosovo i Metohija ili Albanci na jugu?

Министарство финансија Републике Србије треба похвалити због транспарентности у раду јер на свом порталу има обиље важних података и докумената. То што их мало ко у Србији чита, а најмање опозиција, је проблем слабе писмености у Срба.

Мене је интересовало да проверим како стојимо са државним приоритетима. Европску унију нисам могао да проверавам јер је она присутна у свим порама и крвотоку државних финансија. Она је нулти циљ: нема алтернативе – ЕУ или смрт! Али, теме из наслова имају своје буџетске разделе. Ако уђете на портал министарства имате део који се зове Прописи, па ако њега притиснете добијате подопције где су Закони на првом месту, како и доликује, па Подзаконски акти, па мање важни прописи.

https://www.mfin.gov.rs/tip-propisa/zakoni/

У години 2008. када су на власти били „жути“ у комбинацији са „црвенима“  Комесаријат за избеглице је потрошио 950 милиона динара, а од међународних организација је имао неку симболичну помоћ. Од тада је Србија напредовала па је добила Комесаријат за избеглице и миграције који је у 2018. потрошио 4.614 милиона динара. Буџет му је повећан 4,9 пута, а иностране државе су му дотирале 2.605 милиона динара (да ли су те исте државе  у сличном износу финансирале Комесаријат након што су протерале са КиМ више од 100.000 Срба?), док је из домаћих извора било готово две милијарде динара, па је из њих удвостручено финансирање.

Канцеларија за Косово и Метохију је у 2008. потрошила 6.034 милиона динара, а у 2018. је повећала потрошњу на 7.679 милиона динара, што је повећање за 27,3% у ових десет година, или мало више од 2% у просеку годишње. Када се узме у обзир раст цена реално је овај буџет заправо смањен. И док је ова канцеларија имала 6,35 пута већу потрошњу од комесаријата у 2008, у 2018. је имала већи буџет за 66%. Не треба сумњати да ће за коју годину имати мањи буџет, не због номиналног смањења трошкова канцеларије, већ због бржег раста донација од иностраних земаља Комесаријату за избеглице и миграције (цена „паркирања“ се неће повећати, али број „паркираних“ хоће).

Служба координационог тела Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа је неправедно запостављена. Она је повећала свој скромни буџет за 10,6%, са 350 на 387 милиона динара. Не треба ни овде сумњати да ће након републичких избора и заједничког изласка Албанаца на њих са стопом излазности од 100 и више посто, буџет ове службе координационог тела бити мултипликован. Албанци са југа послушаће наредбу Раме, Куртија, Тачија и Харадинаја.

Приоритети из претходног периода су: (1) мигранти, (2) Косово и Метохија и (3) Албанци на југу.

Приоритети у будућности биће: (1) мигранти, (2) Албанци на југу, (3) Косово и Метохија.

ЕУ (или смрт) је нулти циљ, па ако треба спаљиваће се (симболично) вештице и нарикаче које га доводе у сумњу!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *