Blažen među starima

U Srbiji u 575 naselja nije bilo deteta uzrasta do pet godina u vreme popisa stanovništva 2011. godine. To znači da u njima nije rođeno ni jedno dete od septembra 2006. godine, ili je, ako je rođeno, odseljeno је u neko drugo naselje. U ovih 575 naselja je u
vreme popisa živelo 26.191 lice.

Možda interesantniji podatak, iz ugla psihologije i pedagogije, predstavlja činjenica da je u 267 naselja bilo samo po jedno dete uzrasta do 5 godina. U tim naseljima je u zbiru živelo 23.342 lica, pa su deca do pet godina starosti u njima činila 1,1% ukupne populacije.

Sad kada stavimo u odnos starije od 50 godina (za žene je statistički fertilan period do 49 godine) sa ovom decom dolazimo do ovih pedagoških i psiholoških pitanja. Kako je, na primer, detetu u Izvoru u opštini Svrljig gde je 345 lica starije od 50 godina, a ona jedina mlađa od pet? To dete, devojčica, bar ima društvo 5 dečaka i 3 devojčice uzrasta od 5 do 9 godina (od popisa su svi stariji za dve i po godine). Ali šta ćemo sa dečakom u Zaovinama gde je 214 starijih od 50 godina, a dva dečaka i jedna devojčica su od njega stariji po desetak godina. I ona i on od ove starije dece mogu samo čvrge da dobijaju, dok u zbiru 559 starijih lica nema druge brige nego da im pomogne ako im šta treba. A daće im sve samo da ih deca pogledaju.

Svakakve priče se mogu napisati iz ovakvih 267 naselja i podataka. Na primer, u Manjincu, u opštini Knjaževac jedna devojčica odrasta sa dve osobe uzrasta od 25 do 29 godina, koje su joj verovatno roditelji, sa još 4 uzrasta od 40 do 44 godina i sa još 63 osobe starije od 50 godina. Kako izgleda svet u očima ove devojčice?

I tako, još u 264 naselja u Srbiji.

Ovo me je podsetilo na pubertet kada su se puštali erotski filmovi u bioskopima. Jedan od njih je bio naslovljen sa, prisećam se „Blažen među bludnicama“, o dečaku u javnoj kući. To je bila dekadentnost i pokvarenost Zapada kome smo tada iz Istoka težili. I dok je to bila erotska fantastika ovi podaci ukazuju sa sumornu srpsku stvarnost. Kako je biti dete u selu, u zemlji, gde je najčešća društvena aktivnost odlazak na sahrane?

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *