Цене примарних производа на крају јуна 2022.

Цене примарних производа на крају јуна 2022. повећане су за 2,5% у односу на крај маја 2022. У односу на рекордни ниво из марта 2022. биле су ниже за 3,5%.

У односу на давни рекорд цена пред велику светску економску кризу из јула 2008. сада је номинални ниво цена био већи за 14,6% (реално је знатно нижи). У односу на јун 2021. ниво цена примарних производа већи је за 43,5% и већина развијених земаља је већ постигла овај ниво раста произвођачких цена, што значи да их је прелила на своје производе у пуном износу.

ММФ

Из приложене табеле одабраних индекса примарних производа, обједињујућих и појединачних, може се видети да је већина индекса имала рекордну вредност у марту 2022.

Од ових збирних, цене хране и напитака су биле највише у априлу 2022. а цене свих метала и енергије у марту 2022.

У јуну 2022. остварене су рекордне месечне цене сирове нафте и угља. Око нафте није јасно то што је код другог индекса обојеног сивом бојом ниво цена мањи него у јулу 2008. Могуће је да први индекс представља просечне цене унутар месеца а други само цену на крају месеца јер је у јулу 2008. постигнута рекордна цена од преко 150 долара али је унутар месеца просечна била знатно нижа.

Рекордне месечне цене у мају имали су: банане, пилетина, риба и пшеница.

Рекордне месечне цене у априлу имали су јечам, кукуруз и сунцокретово уље.

У марту су рекордне цене имали: природни гас, алуминијум, говедина, бакар и палмино уље.

У фебруару је само калај имао рекордну цену до сада.

Рекордне цене већине ненаведених примарних производа остварене су у јануару 2022, у 2021. средином 2008. или у неком тренутку између 2008. и 2021. године.

Раст цена индустријских производа у претходним, и у будућим, месецима реално обезвређује ове номинално рекордне цене примарних производа.

Раст каматних стопа у САД и у ЕУ утицаће на номинални пад цена примарних производа додатно обарајући њихову реалну вредност.

ММФ и прорачуни аутора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *