Coca Cola Albanci или порекло Албанаца из Индије

Правећи базу података о пореским приходима по насељима из књиге др. Татјане Катић „Опширни попис призренског санџака из 1571“, запели су ми за око Албанци који су се звали Кока и Кола. На моју жалост, услед малог броја породица, нисам пронашао макар Кола Коку, ако већ нисам Кока Колу. Знатижеља о учесталости Кока и Кола међу Албанцима ми је остала па нисам био лењ и да је проверим.

Албанци су пре 450 година били у великој већини хришћани и као мањина међу Србима не треба да чуди да су имали и српска имена. Стопа преласка у ислам је била знатно већа него код Срба јер је код оба народа забележено 5 до 10 муслимана са очевим именом које је хришћанско. На око 9,5 хиљада српских и 0,5 хиљада албанских кућа то значи да је конвертовање у ислам било око 20 пута чешће код Албанаца. Ипак, када се на 20 година рачуна са тако малом стопом конвертитства добија се да је веома мали проценат и Срба и Албанаца прелазио у ислам и да је тек након 1690. дошло до наглог преласка Албанаца у другу веру како би кренули у пљачкање Срба и савезништво са Турцима a би Србе етнички очистили са Косова, Метохије и шире. Истраживачка знатижеља и запажање су ми потврђени приложеним резултатима. Од 147 имена непуних 500 Албанаца у 1571. години Кола је било најбројније а Кока је било на 7. месту, након Ђон, Биц, Биба, Нина и Пренд а заједно су Кока и Кола учествовали са 10% у свим албанским именима у тој години.

Прорачуни на основу: др. Татјана Катић „Опширни попис призренског санџака из 1571“

Савремена учесталост ових имена међу Албанцима у Албанији и на Косову и Метохији доказ је за тврдњу да су се косметски Албанци отуђили од својих корена зарад насиља над Србима које им је омогућио прелазак у ислам. У Албанији је приликом последњег пописа Кола било осмо презиме по бројности док су Коке били на 85. месту. Већу пажњу би требало да привуку цветна имена Албанаца која су Срби прихватили у новијем периоду попут Мимозе као најчешћем женском имену у Албанији. Можда је и обратно случај?

Forebears

На Косову и Метохији приликом задњег пописа није било ни Кока ни Кола као презимена међу 1.000 најбројнијих.

Кока је било 174 на КиМ а били су на 1.577 месту по учесталости. Више Кока у односу на Албанију било је у Индији (5.275) и у Египту (5.034). Кола је било 178 на КиМ и били су на 1.574. месту по учесталости док су у Албанији имали највећи удео у презименима у свету. Више Кола је било само у Индији (62.653).

Да ли су албанска презимена којих највише има у Индији лингвистички доказ о њиховом пореклу из Индије?

Исто

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *