Crna Gora: smanjen broj zaposlenih lica i vrednost depozita u bankama

Бити мали, као што је мала Црна Гора, може да буде и предност, јер се појаве много лакше уочавају. Управа за статистику Црне Горе већ је објавила податке о броју запослених у марту по делатностима док РЗС још увек има тек податке из јануара. Црна Гора има и месечне податке о броју запослених по општинама, док се у Србији објављују само годишњи. Сад, ако постоје лоше намере, или уколико се спроводе штетне политике, мањак података може да буде и предност. Али, Србија и Црна Гора живе у љубави и посвећене су европском путу и другим заједничким циљевима и вредностима, па је ипак лепо имати ажурне податке какве само Управа за статистику Црне Горе уме да објави.

Шта нам кажу подаци о запослености у марту у Црној Гори?

Укупан број запослених у марту био је 187.251 лица и смањен је за 2.682 лица, у односу на фебруар 2020, док је у односу на март 2019 смањен за 10.343 лица, што је смањење за 5,2%. Сваки двадесети радни је остао без посла. У марту је, због припрема за туристичку сезону, очекивано да се број запослених, након најнижег броја повећа (у марту 2019 повећан је за 2.241 лица) па је овај пад у марту већ „отворио рупу“ која ће како се туристички шпиц ближи бити све дубља.

Број запослених је повећан у само четири делатности и то: осталим услужним делатностима (+9,9%), уметности, забави и рекреацији (+4,7%; читати: коцкарнице), пословању некретнинама (+3,1%) и у (дез)информисању и комуникацијама (+0,8%). Остале делатности су имале пад а највећи административне и помоћне услужне делатности (-25,4%), пољопривреда (-13%), грађевинарство (-10%), услуге смештаја и исхране (-9,2%) и прерађивачка индустрија (-6,3%).

Без података за Петњицу 5 општина је имало раст броја запослених а 16 смањивање. Плав, Улцињ, Шавник, Беране и Рожаје још увек имају већи број запослених у односу на исти месец 2019. Највећи пад броја запослених имали су Котор, Никшић, Тиват, Пљевља и Плужине.

Негативна последица смањене запослености је пад стања на рачунима грађана. У марту је, у односу на фебруар, смањена вредност депозита по виђењу за 39 милиона евра, док је вредност орочених депозита смањена за 8 милиона евра. Укупно смањење било је 46 милиона евра, али је у односу на март 2020. укупна вредност депозита била већа за један милион евра. Део овог смањења депозита последица је и прављења кућних залиха намирница и лекова у другој половини марта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *