Država Srbija voli svoje Albance bezgranično, ali joj ljubav nije uzvraćena

Била је вест пре неколико дана, коју је чак и Вашингтон Пост пренео, како је Београд дао Приштини 1.000 тестова на вирус короне без икаквих услова. И то можда пар дана пре, или након, припајања енергетског система Косова и Метохије Албанији. Ко тебе шамаром ти њему хлеба је доследна хришћанска политика власти у Србији, па је и храна из ње кренула да смањује несташице свуда сем у њеном окупираном делу (до краја марта).

Крајем марта, док није уведена забрана кретања викендом, ишао сам у Јагодину ауто-путем, да однесем старој мајци неопходне намирнице (сада ме грди да не долазим сам, јер када и снајка пође буде вишеструко боље снабдевена него када долази њен син полу-пироћанац). Путем ка Јагодини био сам импресиониран конвојима камиона које је обезбеђивала наша полиција. Поред свих обавеза које је ванредна ситуација нашој полицији изродила још је морала и да се бави овим камионима. Као да је постојала опасност да ће неки хајдуци ускочити на аутопут и опљачкати ове камионе.

Када је изашло саопштење о робној размени окупираног дела Србије дошло ми је да заплачем. Емоције су помешане, радост и туга.

Према приштинским подацима (линк) у марту је извоз КиМ вредео 32,2 милиона евра, увоз 252,1 милиона евра уз дефицит од 219,9 милиона евра. Извоз је повећан за 8,8%, увоз је смањен за 12,8% а дефицит је смањен за 15,3%.

Највећи раст апсолутне вредности увоза у марту био је из Хрватске за 3,7 милиона евра, из Бугарске за 1,5 милиона и из Словеније за милион евра. При паду укупног увоза за 12,8% КиМ је повећало увоз хране у марту за 19,1%, са 48,2 на 57,4 милиона евра.

И док гледам ове податке сетим се оних конвоја и наше полиције. Каква пожртвованост наше државе у жељи да Албанци на Косову и Метохији не пате у несташицама хране, ако већ одбијају да се из своје мајчице Србије снабдеју? Храна из Хрватске, Словеније и Бугарске је нашим аутопутевима ишла обезбеђена нашом полицијом, а да Албанци на Косову и Метохији не би осетили глад.

Овакву безусловну и неограничену љубав само Србија може да пружи. Овакву незахвалност за пружену љубав само Албанци на Косову и Метохији могу да искажу. И ту ми се, уз сузе, мешају радост због прве и туга због других.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *