Fiskalna konsolidacija ugrozila lakoću poslovanja

Наслов би се могао оквалификовати као злонамеран, а да није просто ко пасуљ, и крајње логично, да уколико се повећавају пореске стопе, и ако се пооштрава пореска дисциплина, да се пословање отежава и чини скупљим. То ће да додатно учине у медијима најављене нове мере у 2015 години, уколико се покаже да смањења плата  и пензија нису довољни, него да се опет морају повећавати пореске стопе и отпуштати запослени, који ће тако лако започети сопствено пословање у окружењу које је веома мерљиво и упоредиво са другим земљама у свету у којима Светска банка спроводи истраживање о лакоћи пословања.

Ја сам иначе много глуп човек, и веома површан, а да бих разумео детаље овог истраживања те само прилажем неку тешкоћу која је највише утицала да се погорша укупан ранг Србије на тој листи, где смо одмах уз Кину, и било би лепо да имамо стопе раста као и та, мени драга, земља.

Serbia

DB 2015:

Serbia made transferring property more difficult by eliminating the expedited procedure for registering a property transfer.
DB 2012:

Serbia made transferring property quicker by offering an expedited option.
DB 2009:

Serbia reduced the cost to transfer property by lowering the property transfer tax.

 

Пријатно изненађење представљала ми је листа учесника у оцењивању услова за пословање за нашу земљу. Интуитивно сам помислио да се ради о ЦЕВЕС-у појачаном за пар професора и неком адвокатском канцеларијом, а кад видех списак осетих се поносним колико има паметних глава у добрим, међународним и локалним консултантским кућама, адвокатским канцеларијама итд. Стога молим драгог друга др. Горана Николића да не искаче из телевизора објашњавајући како ово није ништа страшно. Ред би био да наши новинари из прве руке упознају ову магију приватног сектора и знања…

Шта више, неки од ових кунсултаната могли би да се промовишу у „економисте“, „аналитичаре“, и да подмладе ову јавну институцију. Њихова промоција би користила и фирмама у којима раде, у виду бесплатне рекламе, а легитимно би заступали интересе приватног сектора.

И тако… Кад би имали раст ко Кина, која је ту крај нас и никад ближа.

Прилажем, тешка срца, три табелице: ранга земаља према најновијем извештају, измерених трошкова за регистрацију фирме и учесника у овом истраживању.

И путању ка симулатору реформи:

http://www.doingbusiness.org/reforms/reform-simulator

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *