IP 65: Sladoled

У наслову је могло да пише и „Дечија радост“ и већина би одмах погодила о чему се ради. Али, можда постоје и друге радости (патике, обилан оброк…) па смо се ипак држали прецизности.

За мене је „Сладолед“ асоцијација на један од ретких шамара у животу који сам од родитеља добио. Крајем 70-их година прошлог века доселили смо се у кућу (родитељи вратили стан, због девизе „имаш кућу, врати стан“) која је била насупрот зградама солидарности. Играјући се са децом из тих зграда, која су се хвалила како лижу већ десети или петнаести сладолед, ја сам једном отрчао кући тражећи новац. На мајчино питање колико сам их већ купио, и мој одговор, као из топа: „три“ уследио је топовски шамар који је ваљда требао да представља некакву васпитну меру. Очигледно да није, јер сам слабог карактера, и вероватно је требало да се добије након првог сладоледа.

Како је данас у погледу потрошње сладоледа не знам.

Ова уводна прича је мотивисана питањем: да ли се сладолед извози зато што је мала домаћа тражња, или зато што су производни капацитети знатно већи од локалног тржишта? Или зато што се смањује број деце као главних потрошача? Одговор не знам, па ћу само константовати ове извозне статистике.

Светско тржиште сладоледа повећано је са 2 на 2,9 милијарди евра, од 2008г до 2015г. Највећи извоз овог производа евидентиран је из: Француске (382), Немачке (378), Белгије (351), Италије (213) и Холандије (196), испред САД (185) и УК (126 милиона евра).

Извоз сладоледа из Србије повећан је са 8,7 милиона евра у 2008 на 17,7 милиона у 2015г, те се овај производ квалификовао у извозну понуду Србије. Србија се налази на 28. месту у свету према вредности извоза, а од земаља из окружења испред ње је само Мађарска (97 милиона евра) на деветом месту у свету.

Испод Србије рангирана је Хрватска (12,8), а далеко иза ње су Македонија (4,5), Бугарска (4,4) и Румунија (1,8).

Сладолед из Србије се највише пласира у Црној Гори (4,8 милиона евра), БиХ (3), Хрватској (2,5), Македонији (2,4), Шпанији (1,5) и Немачкој (0,8). Сладолед се у Србију увози у вредности од 3,3 милиона евра, а највише из Хрватске (868 хиљада евра), Македоније (741), Словеније (486) и Бугарске (338). Рекло би се да је сладолед најбољи амбасадор у међусуседским односима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *