Karakteristike istopolnih brakova u SAD

“-         Genije – objasnih joj poučitelnim i mirnim tonom – to je onaj ko otkrije identičnost među protivurečnostima. Vezu između stvari koje naizgled nemaju međusobnih veza. Onaj ko otkrije istovetnost u različnosti, stvarnost u prividu. Onaj ko otkrije da su kamen koji pada i Mesec koji ne pada zapravo jedan te isti fenomen.

Nastavnica je pratila moje izlaganje s podrugljivošću u čkiljavom pogledu, kao što učiteljica odmerava đačića koji lupeta koještarije.

–         A zar je malo to što je Madam Kiri otkrila?

–         Madam Kiri, gospođice, nije pronašla zakon o poreklu vrste. Krenula je puškom u lov na tigrove, a nabasala je na dinusaurusa. Po tome merilu, genije bi bio isto tako i onaj prvi mornar koji je ugledao Rt Horn.

–         Možete vi da govorite koliko vam dragо, gospodine, ali pronalazak Madam Kiri predstavlja revoluciju u nauci.

–         Ako krenete u lov na tigrove, a naiđete na kentaura, takođe ćete izazvati revoluciju u zoologiji. Ali to ipak nije ona vrsta revolucije koju izazivaju geniji.”

Цитатом Сабата из романа „О јунацима и гробовима“ започињем овај текстић а како бих указао на проклетство аналитичара-истраживача удаљеног од генијалности коју велики Сабато спомиње.

Дакле, кренуо сам у „лов“ на податке о трговини, производњи и инвестицијама у САД и у Кини, па сам преко пописа становника у САД (хтедох да видим имали свежих података о Балканцима и њиховом броју у САД и да видим брзину асимилације Срба у Американце, за разлику од суседних народа) доспео до ових пописних података о хетеро браковима, ванбрачним хетеро удружењима и истополним браковима. Жеља за аналитичким сазнањима о односима САД-Кина устукнула је пред одушевљењем да ћу сазнати неке карактеристике ових врста бракова које ће се силином НАТО интервенције инсталирати и у Србији (али не и на КиМ, па ће свети део српске земље остати „чист“ од ових модерних новотарија које подсећају на пропаст Римског царства.

Да су ми ови „истополни“ судбина, а не истраживачка случајност доказује други цитат вољеног Сабата:

Alonso je igrao šah s nekim novajlijom koji je ličio na Emila Ludviga. Zvao se Maks Štajberg. Može zvučati čudnovato da me neznanac, koga sam susreo naizgled slučajno, vodi ka nekome ko je rođen u mom selu i čija je porodica u bliskom srodstvu sa mojom. Ovde bi valjalo da prihvatimo jednu od omiljenih Fernandovih maksima: „Ne postoji slučajnost, postoji samo sudbina“. Čovek nalazi samo ono za čime traga, a traga samo za onim što je skriveno u najdubljem i najskrivenijem kutu njegovog srca. U protivnom, kako da susret sa jednom te istom osobom ne izazove istovetan utisak kod dva različita čoveka? Zašto susret sa revolucionarom odvede jednoga u revoluciju a drugoga ostavi ravnodušnim? Otuda ispada da čovek naposletku sretne koga je trebalo da sretne. Dakle, slučajnost je svedena na najmanju meru. Zbog svega toga ti susreti koji nam u životu izgledaju čudnovati, kao moj ponovni susret sa Fernandom, jesu isključivo rezultat delovanja onih nepoznatih snaga koje nas približavaju kroz ravnodušnu gomilu, kao što snažan magnet privlači opiljke gvožđa. A to bi moralo da začudi opiljke kada bi imali ma kakvu svest o svojim postupcima, pošto već nemaju potpunu i sveobuhvatnu spoznaju stvarnosti. Zato se krećemo kao mesečari, ali sigurno kao mesečari, u pravcu onih stvorenja kojima nam je unapred suđeno da idemo.

 

И тако ја месечарски установих да:

–          У САД је 2016 било 56,5 милиона хетеро бракова, 6,8 милиона невенчаних опозита и 887.456 бракова између истих полова (овде не праве разлику између венчаних и невенчаних).

–          Истополци су чинили само 1,38% од укупног броја америчких брачних парова. Е сад, јако је важно пратити трендове, па сазнати да ли се удео ових, или невенчаних хетеро, увећава а традиционалних смањује. У 2005 је било 1,27% истополних бракова, што значи да је дошло до њиховог благог раста удела. Тренд је да брже расте број бракова међу женама него међу мушкарцима, јер је број женских заједница 2005. био мањи, а у 2016. је постао већи.

–          Невенчани хетеро бракови су најмлађи, следе истополни а најстарији у структури су венчани хетеро бракови. Само 1,2% млађих од 24 године је удео у свим хетеро браковима док је чак 23% старије од 65 година. Ова старосна пирамида упућује на будуће смањивање броја деце и старење популације.

–          Невенчани хетеро бракови су „већа опасност“ за америчко друштво у погледу будућих демографских кретања јер је њихов удео у укупном заједницама повећан са 8,48% у 2005 на 10,63% у 2016. Ове заједнице носе и опасности за социјалну стабилност друштва што ћемо сазнати из података о расподели дохотка.

–          Просечна старост „домаћина“ у обичним браковима  је 52,2 године, а домаћице 51,6 година. Знатно млађи су ванбрачни хетеро: 39,4 и 38,6 година, док су истополни домаћини 48,2 а домаћице 46,5 година. Код мушких истополних постоји већа тенденција за млађим партнерима у односу на женске: код мушких је домаћин у просеку стар 49 а домаћица 46,6 док је код женских однос 47,5 према 46,3 година.

–          Истополне бракове натпросечно преферирају белци и мешане расе, док ванбрачне хетеро заједнице црнци, индијанци и остале расе. Азијати се натпросечно венчавају у хетеро комбинацији.

–          Међурасно мешање је начешће код мушких парова испред женских и хетерованбачних док је проценат измешаних код званичних брачних заједница мужа и жене битно нижи.

–          Образовање је најважнији фактор који утиче на разликовање хетеро и хомо заједница: образованији мушкарци су на врху пирамиде, следе образоване жена, затим венчане заједнице а најмањи удео факултетски образованих имају ванбрачне хетеро заједнице. То је и логично, уколико се погледа њихова расна структура, али то за последицу има и њихове најниже годишње приходе.

–          Осим најнижег образовања ванбрачни хетеро имају и највећи удео запослених, што је и логично, јер су најмлађи по годинама и рано испадају из образовног система.

–          За „длаку“ више деце имају венчани (39,2%) од невенчаних (39,1%) хетеро и овде се налази једна од највећих разлика у погледу мушких и женских парова: жене имају 2 и више пута чешће децу од мушкараца. И мушкарци и жене доводе у брак са другим мушкарцем и женом сопствену децу, али је код жена (21,9%) то много чешће него код мушкараца (9,2%).

–          Структура прихода, од мање од 35.000 долара до преко 100.000 долара најбоље осликава разлике између свих ових врста брачних заједница: највеће приходе у 2016 имали су бракови међу мушкарцима (102.019), следе хетеро бракови (85.581), женски бракови су следећи (80.755) а најмање, у просеку, зарађују невенчани хетеро бракови (61.909).

–          У односу на 2005 највећи релативан пораст просечних прихода имали су ванбрачне хетеро заједнице, за 5,4%, следе мушке заједнице са 4,5% и брачне хетеро (+3,7%). Женске заједнице су имале пад прихода за 3,4% (номинално, не рачунајући инфлацију у 11 година), и то указује на потребу да повећају борбу за своја права јер су очигледно угрожене у америчком друштву: најбрже им расте брачна потреба а при томе им опадају приходи. Било би лепо кад би просечна српска породица располагала са њихових 80,8 хиљада долара годишње, ал шта ћемо, нисмо Американке.

–          Структура власништва над кућама и рентирања последица је како величине прихода тако и релативне старости брачних заједница: највише сопствених некретнина имају хетеро у браку, следе мушки па женски парови а најмање имају хетеро ванбрачни. Супротно овоме је ситуација код рентирања.

 

И тако, мислим се, ако не постанем Хрват у ове истополне ћу отићи засигурно.

https://www.census.gov/data/tables/time-series/demo/same-sex-couples/ssc-house-characteristics.html

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *