Kvalitet života meren strukturom potrošenog vremena u Srbiji i u drugim evropskim zemljama

Живимо у времену невероватно брзог технолошког напретка који утиче на начин на који се понашамо, мислимо, осећамо. Евростат има резултате десетогодишњих истраживања (за 2000 и 2010) о структури коришћења времена на различите активности и старосне групе. Приложени подаци односе се на просечну потрошњу мушкараца и жена у 2010  линк . Много интересантније би било упоредити ове податке са подацима из 2000, а како би се сагледала брзина којом се мењају навике у свакодневном понашању, нпр да ли жене мање троше времена на пеглање, а више на помоћ деци при учењу, као што би меродавније било упоредити структуру потрошње времена у појединачним старосним групама: на пример, како мушкарци узраста од 40 до 50 година троше време по земљама, или жене одређеног старосног доба.

Подаци који су приложени могу се тумачити као животни просеци. У Норвешкој мушкарци спавају 8 сати и 2 минута, а баве се спортом 22 минута. Бебе спавају дуже од одраслих и не баве се спортом, али ово можемо тумачити као очекивање да ће се током живота у просеку спортом бавити 22 минута (што је дупло више у односу на мушкарце у Србији).

Приложени подаци могу да послуже за разбијање националних стереотипа, типа Енглези су овакви, а Срби су гостопримљиви, итд. Маркирали смо екстреме, а како би дошли до неких националних специфичности, где Турци највише раде (али зато Туркиње најмање), Румуни спавају, а Срби седе уз телевизор. Енглези највише шетају кучиће, али немамо Французе у истраживању како би овај исказ био тачан. И Грци и Гркиње најдуже једу, преко 2 сата дневно, а Српкиње најдуже припремају храну (сат и 36 минута) и најдуже седе уз телевизор.

Додали смо поређење мушкараца и жена у Србији, а како би смо видели најважније разлике у понашању.

Код личне неге нема битних разлика, код мушкараца се на спавање, исхрану и осталу негу потроши 11 сати и 6 минута а код жена 11 сати и 14 мунута.

У званичној запослености мушкарци проведу 3 сата и 22 минута а жене сат и 53 минута.

Жене више уче од мушкараца, али је однос 23 према 17 минута ипак мали и мањи него код других држава.

Супротно званичној запослености, у домаћинству и у бризи о његовим члановима жене проведу 4 сата и 33 минута, а мушкарци непуна два сата. Спремање хране одузме женама највише времена, али ту је и прање судова за које је потребно 34 минута (мушкарци перу 4 минута), чишћењу стана 38 минута (мушкарци 7), итд.

У уживању и социјалним активностима мушкарци у Србији проведу 6 сати и три минута а жене непуних пет сати. У готово свим забавним активностима мушкарци проведу више времена од жена, осим у читању књига, где су жене са 8 минута испред мушких 5 минута.

И тако, свашта се може сазнати о навикама других народа, али и сопственог уколико се пажљиво приступи овим подацима, изврши се њихово упоређивање са анкетом из 2000, и маркира одређена старосна група. Посебно је важно анализирати структуру времена код деце, и промене у структури током времена, а како би се антиципирале промене у понашању будућих људи.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *