Lukašenko, hvala ti!

Док случајно нисам, сасвим површно, упознао лик и дело Гурбангули Бердимехамедова Лукашенко ми је био симбол суверене политике једне земље: не да се ни Путину ни западу. Сада је поново у центру светске пажње због својих изјава о пандемији Covid-19. Од гимнастике, трактора до изјава о томе да ће пострадати силан народ дуго изолован по становима. Мишићи су атрофирали милијардама људи на Земљи, а у каквом су психичком стању биће предмет здравствених и психолошких анализа у годинама које следе.

Белоруси, захваљујући приступу Лукашенка слободно путују, а и време је великих туристичких попуста. Нису као Туркмекистанци у позицији да ћуте о вирусу да би избегли кажњавање. Фискултура, њиве и трактори допуњују се слободом путовања. Стога је, како год да био мали, број ноћења из Белорусије у Србији удвостручен.

Повећан је и број ноћења из Словачке за трећину. Са породицом и свастиком ноћио сам у хотелу (http://www.hotelnivy.sk/) другог и трећег јануара ове године. Свастика је заборавила наочаре а љубазни радници овог хотела су јој послали на кућну адресу. Од тада ми Словачка привлачи пажњу јер је по величини и броју становника упоредива са Србијом, а из података о робној размени и туризму види се и како добија на све већем релативном значају за Србију.

Како стојимо са ноћењима из Туркмекистана није ми познато. Али, ако им Гурбангули нареди да сви дођу и посете Србију, не треба сумњати да би дошли у великом броју и веома велики новац овде потрошили. Овако, остаје да констатујем постојеће податке.

Према подацима РЗС-а у марту је регистровано 344,6 ноћења у чему 237,2 хиљада домаћих и 1074 хиљада страних туриста. Укупан број је смањен за 45,7%, домаћих за 37,2% а страних за 58,3%.

У Т1 је укупно било 1.763,9 хиљада ноћења (-1,7%) у чему 1.124,2 хиљаде домаћих (+1,5%) и 639,7 хиљада страних (-6,8%).

Посматрано по локацијама интересантно је да је Крушевац у марту имао за 48,8% више регистрованих домаћих ноћења и 14,9% више страних ноћења, што се може довести у везу са заразом ковидом у крушевачком крају.

Међу излистаним земљама Словачка је једина имала раст броја ноћења (+34%). У марту 2019 био је готово једнак број ноћења из Словачке и Чешке, док је сада из Словачке двоструко већи.

Најинтересантније је да је број ноћења из Белорусије повећан за 97,2%. То је последица блажег приступа државног врха Белорусије пандемији. Из Украјине је смањен само за 4,9%.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *