Место Србије у европској индустрији боја и лакова

За ову индустријску делатност Евростат располаже са 25 земаља и нема податке за Грчку, Ирску, Луксембург и Словачку, од чланица уније.

Србија је у 2021. имала 93 предузећа регистрована у овој делатности са 2.157 запослених, што даје 23 запослена по фирми. Код ова три податка Србија се налази у просеку за ових 25 земаља.

Додата вредност по запосленом била је 24,5 хиљада евра у Србији и то је било на нивоу од 28,3% од просечне у ЕУ. Мању додату вредност по запосленом имале су Бугарска, Летонија и Литванија.

Додата вредност у индустрији боја и лакова у Србији износила је 51,5 милиона и мању вредност имале су: Естонија, Малта, Кипар, Хрватска, Бугарска, Летонија и Литванија.

Удео трошкова рада у додатој вредности у Србији је износио 43,9% док је просечан у ЕУ износио 49,4% те је овде експлоатација радне снаге била изнад европског просека.

Укупан промет индустрије износио је 262,3 милиона евра и истих седам земаља, како и код додате вредности имало је мању вредност промета.

Са 7,5 евра по становнику додате вредности од индустрије боја и лакова Србија је била на 20. месту и мању вредност имале су Хрватска, Румунија, Бугарска, Летонија и Литванија.

Словенија је најразвијенија у Европи са 59 евра по становнику, испред Холандије (51,3 евра), Немачке (50,2) и Белгије (50,2).

Евростат и прорачуни аутора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *