Место Србије у европском компјутерском програмирању у 2021.

Србија је у 2021. имала 4.933 предузећа са 45.050 запослених у компјутерском програмирању (КП) и консултантским услугама, са просечно девет запослених по предузећу.

Од 30 земаља за поређење, Србија је била на 26. месту по броју фирми, на 21. по броју запослених и на трећем по броју запослених по фирми, јер су само Швајцарска (18) и Немачка (10) имале већи овај показатељ.

Просечна додата вредност по запосленом у КП у ЕУ била је 90,9 хиљада евра, док је у Србији она износила само 35,9 хиљада евра и по овом показатељу били смо на последњем месту у Европи заједно са БиХ – међу земљама са овим подацима.

Укупна додата вредност у КП у Србији била је 1.476,5 милиона евра и она је била на 21. месту по овом показатељу. Мању додату вредност имале су: БиХ, Хрватска, Кипар, Естонија, Грчка, Летонија, Литванија, Малта и Словенија.

Удео трошкова рада у додатој вредности у Србији је био 71,9% и по овом показатељу Србија је била на четвртом месту. Већи удео рада у додатој вредности имале су Данска, Литванија и Естонија.

Нето обрт у КП износио је 2.367,1 милиона евра у Србији и само су четири земље имале мању вредност: БиХ, Летонија и Литванија и Словенија.

Према додатој вредности у КП по становнику, Србија је са 214,9 евра била на 28. месту и лошији показатељ имале су само Грчка (134,8) и БиХ (80,8).

Удео додате вредности у укупном промету износио је 62,4% у Србији и већи показатељ имале су само Летонија и Румунија.

Фирме у КП и консултантским услугама у Србији учествовале су са 2,3% у укупном броју предузећа, са 2,6% у укупном броју запослених и са 5% у укупној додатој вредности.

Већи удео КП у укупној додатој вредности имале су само Малта, Бугарска и Ирска.

Додата вредност по запосленом у КП била је за 27,1% већа од укупне у ЕУ, док је у Србији она била већа за 91,6%. Веће одступање од Србије у овом показатељу имале су Малта, Кипар и Бугарска.

Евростат и прорачуни аутора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *