Most bez puta

Можда би ово могла да буде основна метафора Србије данас, која хитро јури у Европску унију, а при томе је разорена демографски, економски, културно, здравствено, образовно… Ну, уз ретке изузетке, ипак се овде не бавимо уметничким радом већ научним, статистичким и сличним…

Проучавајући порекло породица у сваком селу у Србији, њихове атаре, изворе, земљу и топографију, на свашта сам наишао. Рекло би се да је свако село свет за себе. У већини случајева ради се о одушевљавању неким специфичностима који ми буде жељу да обиђем баш и то село, а да то никада не бих раније ни помислио.

У општини Лесковац, на крајњем истоку атара села Мрштане, налази се мост преко Јужне Мораве, који усамљено „виси“ у ваздуху, а да према њему нису изграђени приступни путеви. Налази се на око 400 метара низводно од ушћа Власине у Јужну Мораву, на око 150 метара од аутопута, са кога се може и видети (када би се возило балканским а не европским брзинама), а пошто је Морава испод њега направила аду, могуће је да ће га при промени корита оставити на сувом.

Уколико се то догоди, било би добро да постане туристичка атракција, а како би симболизовала „луди“ народ који зида мостове без путева, који је некада херојски гинуо за слободу да би је више пута олако губио задуживањем… Довољно је само да се направи паркинг одмаралиште поред аутопута, да се Албанци, Грци, Македонци и Турци одморе док журе назад у Немачку и да виде како је Србија богата земља која диже мостове у вис из чистог хира и без потребе. (а још и да им из околних села продају свежег поврћа и воћа)

Претпостављам да је овај мост био део планираног пута од Лесковца ка Рајном Пољу, или алтернативни пут ка Власотинцу који би ишао кроз Стајковце и Конопницу, али да се од тога одустало.

И тако. Свакаквих чуда има у овој земљи Србији…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *