На Бадњи дан: НОВА КУЋА – НОВИ ЖИВОТ!

Под утиском читања књиге „Отпор“ Ернеста Сабата, објављене 2000. када је дошло до економског слома у Аргентини, а и у Србији су се свакакве ђаволске ствари догодиле, покушавам да напишем кратку причу о 10 судбина дечака (или девојчица) у 10 земаља у 2020.

Један био био дечак у Црној Гори, који се са оцем, мајком, деком и баком изашао на почетку прошле године на улицу са славском иконом.

Други је Нигеријац кога су, уз 800 других средњошколских дечака отели у његовој средњој школи и натераће га да пуца на своју родбину и друге невине становнике ове многољудне земље.

https://www.rtv.rs/sr_lat/svet/nigerija-roditelji-dece-otete-u-napadu-mole-vladu-za-pomoc_1188254.html

Онда би ту додао Бразилца коме богати Западњаци физички уништавају младо тело (кога је брига за психу?), Јеврејина и Палестинца у њиховим окружењима, пар богатих дечака у развијеним земљама под маскама због короне и при учењу на даљину, дечаке из Сирије и Ирака, мале Мексиканце или Перуанце којима у тело набијају кесице дроге…

И док се тако лењо и површно спремам и размишљам, дубоко ме је потресао прилог РТС-а (РТС Трезор) о народним кухињама на Косову и Метохији и много сам се исплакао гледајући дечака који радосно маше кесом са хлебом. Пред сином, коме сам рекао да ме туђи милиони и милијарде не дотичу, али да ме овакве сцене увек гану.

Како је бити дечак или девојчица српске националности и живети у изолацији и свакодневним страховима од глади, насиља? Има ли још хришћанских заједница у свету где у таквим условима деца одрастају?

Уместо десет дечака широм планете наметнула ми се прича о пет девојчица, сестара.

Нека Божић пробуди, или роди, Христа у свакоме од нас.

народне кухиње КиМ

Да није све тако сиво и болно, у тешким данима који се нижу, сведоче добри људи. Прослављени кошаркаш Марко Кешељ и Хуманитарна организација „Срби за Србе“ сложно и удружено уз прикључивање бројних дародаваца успели су да саграде нову кућу за страдалну породицу Тасић из места Горње Мочаре на Косову и Метохији.

Захваљујући онлајн донаторској вечери почетком септембра месеца, одржаној под новонасталим околностима, али прикосећи пандемији, прикупила су се средства која су омогућила изградњу и потпуно опремање новог дома за породицу Тасић.

Тасићи, тата Драган и мама Драгана, и њихових пет сјајних звездица, девојчице Бојана, Анђела, Тамара, Милица и Јована, са великом радошћу и топлином у срцу пригрлили су свој нови дом.  Званично уручење и улазак у кућу, одвио се уз присуство омањих група чланова Хуманитарне организације „Срби за Србе“ и чланова Добротворне организације „Мајка девет Југовића“ како би се испоштовале мере заштите од злокобне болести.

Господин Марко Кешељ истиче да „Тешка времена рађају хероје….“ и врло добро нам је познато да то нису хероји дугачког плашта већ великог срца у грудима.

Речи захвалности и велико поштовање према донаторима, и свим дародавцима који су ову акцију учинили јако успешном, указујемо свим срцем, молећи се Господу да истрајемо и не посустанемо, а у томе ће нам снагу дати сви ови добри људи чија лица, и поред тешкоћа, краси искрен и чист осмех који улива наду у бољу будућност.

Наша деца заслужују да им покажемо да се лавовски боримо за боље дане, остављајући им тако пример да неће увек бити лако, али да је човек јак колико и његова љубав према земљи у којој је поникао.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *