Home » 0 Miroslav Zdravković, Emigracija » Odakle šalju pare Srbi a odakle Albanci?

Odakle šalju pare Srbi a odakle Albanci?

Наслов није коректан јер прилив дознака у Србију не стварају само припадници српског народа, већ и националних мањина, баш као што и на КиМ новац шаљу и Срби и други припадници расељеног народа са територије јужне српске покрајине. Али, наслови служе да привуку читаоце, а не да буду тачни. А колико су тачне статистике дознака, такође нам није познато. Да ли у њих улазе и паре од трговине недозвољеним супстанцама и нелегалним активностима у земљама где су Срби, Албанци и остали народи отишли, није нам познато.

Заједничко Србији и КиМ је да су Немачка, Швајцарска, САД и Француска међу пет најзначајнијих локација за прилив дознака. У Србији је ту још Аустрија (добрим делом због Рома и Влаха из мог села Трешњевице код Параћина) а за КиМ је то Италија.

Онда наступају специфичности у погледу дознака. На пример, у Србију пристиже велика вредност дознака из Хрватске, док прилив на КиМ није регистрован јер је то унутрашњи ток новца.

Подаци се могу пратити и динамички, али за релативно мали број година. На пример, да ли је раст прилива из Словеније, са 31 на 70 милиона евра за само три године у вези са одливом здравствених радника из Србије? Или, да ли пад прилива дознака у Србију из Грчке у вези са падом стандарда наших грађана у тој земљи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>