Platni bilans Srbije 2001-2013

Важна напомена: подаци нису стопроцентно тачни због низа методолошких промена у статистичком обухвату токова новца, робе и капитала са иностранством у периоду посматрања. Стога је најсигурније користити што заокруженије цифре, у милијардама, јер у милионима тешко да је и једна тачна.

Србија је 2013. годину завршила са дефицитом текућег рачуна од 1,6 милијарди евра и то је најмањи износ дефицита у претходних 10 година. Укупан дефицит текућег рачуна износио је 32 милијарде евра од 2001 до 2013 године, а у просеку је износио око 2,5 милијарде евра.

Дефицит текућег рачуна био је резултат дефицита у трговини у укупном износу од 63 милијарде евра (4,8 просечно годишње), дефицита дохотка од 10,2 милијарде евра, и суфицита текућих трансфера у износу од 37 милијарди евра.

Прилив капитала и кредита износио је у овом периоду 42,6 милијарде евра, грешке и пропусти су у суфициту од 0,1 милијарди евра, а вишак од 10,5 милијарди евра прилива на финансијском рачуну у односу на дефицит текућег рачуна утицао је на раст девизних резерви.

Укупне стране директне инвестиције износиле су 15,9 милијарди евра, нето коришћење средњорочних и дугорочних кредита било је 14,7 милијарди евра, портфолио инвестиције су 6,2 милијарде евра, а нето коришћење трговинских кредита 3,5 милијарди евра.

Што је мањи дефицит текућег рачуна, као што је смањен у 2013 години, то су мање потребни извори за његово финансирање, те је при дефициту од 1,6 милијарди евра на текућем рачуну, суфицит на финансијском био је 2,1 милијарди евра и утицао је на раст девизних резерви у тој години.

На основу приложених података могу се радити пројекције платног биланса у 2014. и у наредним годинама, што нам овде није циљ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *