Poređenje strukture robnog izvoza Srbije i Hrvatske u 2011. godini

Kao pravi srpski seljak uvek volim da zavirim u komšijsko dvorište. Stoga poredim ekonomske pokazatelje Srbije sa bivšim jugoslovenskim republikama, u kategorijama koje su mi interesantne.

Najinteresantnija kategorija mi je robni izvoz, a najinteresantniji komšija Hrvatska, a zbog podataka izlistanih u tabeli. Pre pet godina Srbija je imala upola manju vrednost robnog izvoza od Hrvatske, a prošlu godinu je završila sa manjom za 4,3%, s time što je u drugoj polovini prošle godine imala veću vrednost. Na žalost, podaci iz poslednjeg tromesečja upućuju nas na poređenje sa krajem 2008. godine i potonućem u 2009. godini. Krenuli smo naniže svi zajedno.

Kako bilo, čim bude veća vrednost izvoza Srbije od Hrvatske, fokusiraću se ubuduće na praćenje dostizanja Slovenije, koja ima više nego tri puta manje stanovnika, ali ima dvostruko veću vrednost robnog izvoza. Što daje robni izvoz po stanovniku 6 do 7 puta veći. Pa se onda žalimo kako su slovenačke plate 1000 evra, a naše 300.

U 2011. godini, u odnosu na Hrvatsku, Srbija je napredovala u svim trgovinskim sektorima, izuzev kod mineralnih goriva: gde je imala veći izvoz, povećala je razliku, a gde manji, smanjila je zaostajanje.

Mada se radi o zanemarljivim vrednostima, najveću prednost Srbija ima kod životinjskih i biljnih ulja i masti: u 2010. je imala 5 puta veći izvoz, a u 2011. godini skoro 8 puta veći.

Slede hrana i životinje, gde je prednost povećana sa 75% na 94%, zatim proizvodi svrstani po materijalu, sa 70% na 92%.

Kod pića i duvana u 2010. godini je Hrvatska imala veći izvoz, ali je u 2011. Srbija imala za 24% veću vrednost izvoza.

Kod raznih gotovih proizvoda, Srbija je u 2010. godini imala za 17% manju vrednost, a u 2011. samo jedan procenat manju od Hrvatske.

Zaostatak je smanjen i kod hemijskih proizvoda (sa -34,7% na -27,9%), sirovih materija, osim goriva (sa -41,8% na -31%), i mašina i transportnih uređaja (sa -57,5% na -47,4%).

Razlika u korist Hrvatske je povećana kod mineralnih goriva i maziva, gde Srbija ima 67,4% manju vrednost izvoza, a u 2010. godini imala je manju za 65,9%.

2 komentara

  1. ključno za Hrvatsku su brodovi a za Srbiju osnovni metali, kada se posmatra razlika

  2. hvala Miroslave…..to je ono shto zanima i nas (kao prave srpske seljake : )))…..samo nemojte, molim vas, da prestajete da uporedjujete SRB i HRV dokle god ih (nadam se) ne prestignemo u izvozu po stanovniku……ali sam se razocharao nakon saznanja da nam trebaju godine i godine da im ekonomski pridjemo na nivo od -17 % pre raspada…..ipak smo, na zalost, josh daleko…..

    p.s. nishta lichno : ))…..samo iz takmicharskih pobuda…..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *