Potencijal za izvoz magaraca iz Srbije

Годинама уназад, сваког месеца штедим по 100 евра на име „трошкова школовања деце у иностранству“. Међутим, схватио сам да је то прилично глупо и непотребно: шта ће деци образовање? Само ће постати несрећни, јер ће себи постављати беспотребна питања: ко сам, шта је смисао мог живота, шта ово раде са Србијом, итд? Боље је да остану здрави, дебели и весели, а ја да дохватим још који дашак од живота.

У позним зрелим годинама заносим се да започнем приватан бизнис са магарцима. Они су ми алтернативни трошак за куповину аутомобила: ако купим нови ауто одричем се потенцијалног крда магараца! Магарци овде још увек не представљају инвестицију (јер куповина аута је трошак), већ разочарано човекољубље. Ниче је полудео када је пришао и пољубио коња. Ја бих да разговарам са магарцима на неком усамљеном имању, удаљеном од људи. Са овцама сам већ успоставио успешан интелектуални контакт што доказује приложена слика (насловна стана моје књиге „Хајдучка економија и рајинска демографија“).

 

И тако, кренем ја да претражујем тржиште магараца у Србији и видим да је цена по грлу око 300 евра, може и за 200, али има продаваца који цене пар и 1.300 евра. И сад, осим као саговорника, немог слушаоца мојих јадиковки, требао бих да пронађем употребну вредност размноженом крду, те погледах светске статистике трговине магарцима. Дубоко сам се разочарао: док трговина чистокрвним коњима вреди 1,4 милијарди евра (и водећи извозници су САД и УК – најбољи познаваоци раса), осталим коњима једну милијарду евра, магарцима се тргује само за 4,4 милиона евра, и највећи део ове суме односи се на продају магараца из САД у Мексико и из Киргистана у Кину. Али, извоз магараца из САД повећан је 23 пута за само 4 године, па ово може да постане итекако велики тржишни сегмент у будућности. Паметни су Американци, увек им је важнија стопа раста од нивоа неке појаве.

Треба размишљати у овом правцу: коме би магарци из Србије били потребни? САД их извози у Мексико за око 230 евра по грлу, па коме би из Србије могли да продајемо магарце: и Мексико и Кина су далеко, а европско тржиште за ову племениту животињу готово да не постоји.

Мада, можда је много боље уместо магараца бавити се консултантским услугама. Према подацима из платног биланса Србије, у 2017. је на име „Професионалног и менаџерског саветовања“ приходовано 645 милиона евра (147 пута више од светске трговине магарцима), док су расходи износили 444 милиона евра, те је суфицит износио 201 милиона евра. Саветодавне теме могле би да буду: зашто је боље да уместо оваца народ претворите у магарце? Или, јес` да мало пружају отпор, али магарци ће вас довести до незамисливих висина и достигнућа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *