Робна размена Индије у првој половини 2023.

На Спутнику (линк) су објављени подаци о робној размени Индије за осам месеци 2023. Подаци су непрегледни, јер су новинарски набацани, па смо овде хтели да створимо јаснију слику о променама у индијској робној размени.

У заједничкој бази СТО и УНКТАД-а Индија је пријавила робну размену за шест месеци. И ови подаци могу да помогну да се разуме драстична промена и преоријентација најмногољудније земље на снабдевање из Русије.

Вредност извоза Индије за шест месеци смањена је за 8,1%. Русија је према вредности извоза тек на 33. месту, али је он повећан за 67%, што је највеће релативно повећање међу земљама са већим вредностима извоза.

Раст извоза у Албанију чак 22 пута упућује на податке о повећању извоза у Холандију за 39,5% и у УК за 11,3%, а то је чињеница да се у ове три земље извозе деривати нафте купљене у Русији. И не само у ове три земље, али је код њих вредност увоза из Индије повећана.

Србија је тек на 125. месту према вредности увоза из Индије у износу од 60,5 милиона долара и она је повећана за 35,8% у односу на ПП 2022.

СТО и УНКТАД

Индија је смањила укупну вредност увоза за 9,7%. При томе је повећала увоз из Русије чак за 142,3%! Тако је Русија избила на друго место, иза Кина, а испред УАЕ, САД, Саудијске Арабије, Ирака и Индонезије, из којих је у истом периоду 2022. била већа вредност увоза.

Србија је са симболичних 7,1 милиона долара тек на 142. месту, чак је и смањила извоз у Индију (према њеним подацима) за 12,8%.

Исто

Према укупној вредности робне размене на првом месту налазиле су се САД са 59,6 милијарди долара, па Кина са 54,4, затим УАЕ са 38,8 па Русија на четвртом са 33,6 милијарди долара испред Саудијске Арабије са 24,1 милијарди долара.

Размена са Русијом повећана је за 145,2% док је са осталим смањена, и то са САД за 12,1%, са Кином за 8,6%, са УАЕ за 8,8% и са Саудијском Арабијом за 14,8%.

Размена Индије са САД, у ПП 2022. била је готово пет пута већа него са Русијом, а у ПП 2023. била је већа за 77%.

С обзиром на актуелни трговински сукоб САД и Кине, као и озбиљно припремање колективног запада да смањи осетљивост на размену са Кином, изгледа да се Индија полако и у тишини спрема да преузме улогу новог економског центра од Кине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *