Робна размена УК у 2023.

У 2023. години УК је смањило доларску вредност извоза за 2,1%, увоза за 3,9% те је и дефицит смањен за 7,4%.

Апсолутна вредност извоза смањена је за 10,9 милијарди долара, увоза за 32,5 милијарди па је дефицит смањен за 21,7 милијарди долара.

Највеће смањење извоза у Холандију (-7,6 милијарди $) и Хонг Конг, Кина (-7,2 милијарде), аутоматски је асоцирало на трговину златом, те су додати и подаци о трговини по производима.

Међу највећим трговинским партнерима УК је повећало извоз у САД (+7,6), неразврстана подручја (+3,4) и Индију (+2,8) док је смањило још и у УАЕ (-2,9) и у Немачку (-1,9 милијарди долара).

Извоз у Русију смањен је за 36,8% док је у Украјину повећан за 36,9%, те осим ове готово савршене асиметрије у кретању вредности имамо и назнаке да је (1) у повећан извоз оружја у Украјину, али (2) не у мери вредности Немачке.

Србија је на скромном 80. месту по значају за извоз УК и мању вредност од суседа имају Хрватска, Албанија, БиХ и Црна Гора.

СТО и УНКТАД

Злато је убедљиво најважнији извозни производ УК и учествује са једном осмином у укупном извозу, испред путничких возила и гасних турбина.

Пад цена примарних производа утицао је да се смањи извоз злата, сирове нафте, деривата нафте, природног гаса и драгоцених метала.

УК су значајно повећале извоз путничких аутомобила и гасних турбина.

Исто

УК је смањило увоз из Кине и САД а повећало из Немачке и Француске. Увоз из Норвешке, у складу са падом цене природног гаса је смањен за преко 40%.

Увоз УК из Русије смањен је за рекордних 95,3%, у односу на 2022. годину, у којој је такође смањен за 73% – са 24,8 милијарди смањен је на 0,3, што је укупно двогодишње смањење за 98,6%!

Србија је са 550 милиона долара била на 74. месту као спољни снабдевач тржишта УК, и од суседних земаља већу вредност су имале Мађарска, Румунија и Бугарска.

Исто

Пад вредности увоза природног гаса за 34,7 милијарди долара више него у целини објашњава пад вредности укупног увоза за 32,5 милијарди долара.

УК је повећала увоз, и дефицит у размени, путничких аутомобила о злата.

Осим природног гаса, УК је смањила и увоз сирове нафте, деривата нафте, лекова, вакцина, племенитих метала, рачунара и намештаја.

Исто

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *