Руси Американцима уранијум, а Американци Украјини осиромашени уранијум

Увоз САД из Русије у јуну 2023.

„Несхватљива трговинска политика Русије“ би можда био адекватнији наслов са две тачке на постављен текст, али свакакви други наслови ми падају на памет који би могли да буду и увредљиви, а што ми није намера.

Како назвати понашање Русије која упозорава САД да не шаље муницију са осиромашеним уранијумом у Украјину а при томе не забрањује даљи извоз уранијума у САД?

Код нас се више од 30 година политика капитулације и велеиздаје проглашава мудром, али ипак смо ми много мали, и последице од такве политике нису велике, колико би оне могле да буду уколико се након осиромашеног уранијума додатно подигне степен ескалације сукоба у Украјини. Велике су то земље, површине и опасности по остатак света.

У јуну 2023. Русија је наставила извоз уранијума у САД и његова вредност износила је 107 милиона долара, док у јулу 2022. овај извоз није постојао.

У периоду јануар-јул 2023. извоз уранијума вредео је 696,8 милиона долара и у односу на исти период 2022. повећан је за 154,9%.

Удео уранијума из Русије у укупним набавкама овог производа у САД повећан је са 20,6%, у периоду јануар-јул 2022, на 36,2%, у истом периоду 2023.

Након уранијума, по вредности увоза у јуну 2023, следи паладијум, па чак шест врста минералних ђубрива, код неких са уделом Русије у укупном увозу од 66,7% до чак 99,2%.

Има при дну листе и других радиоактивних елемената, производа од титанијума и сировог титанијума.

СТО и УНКТАД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *