SAD i Kina: Drugi svetski rat i korona virus

Два највећа светска оружана сукоба догодила су се у прошлом веку: Велики рат и Други светски рат. САД су биле у привилегованој позицији да су се оба сукоба догодила ван њене територије те је развој ратне економије утицао да њена економија расте како апсолутно, у величини, тако и релативно, у односу на остатак света. Док су ратни сукоби разарали Европу, Јапан, Кину и друга подручја америчка економија је имала велики успон у току Другог светског рата. У односу на 1939. БДП САД-а је у 1944. био повећан за 92% (линк) да би у 1945. и 1946. дошло до рецесије изазване повратком на мирнодопску економију. САД су, несумњиво, економски профитирале од највећих светских сукоба, уз релативно мале губитке у људству.

Удео САД у светској економији повећан је са 17,8% у 1938 на 27,3% у 1950, док је удео Кине у овом периоду смањен са 6,4% на 4,6%.

У бази података Ангуса Медисона удео Кине у светском БДП-у у 2008 је знатно већи у односу на податак из базе ММФ-а (12%). У сваком случају, и у бази ММФ-а Кина је постала највећа светска економија у 2014 (16,5% светског БДП-а а САД 15,8%) и до данас је наставила да повећава свој удео у светској економији и разлику у односу на САД (19,7% према 14,9% процена ММФ-а за 2020).

Након међугодишњег раста од 5,7% додате вредности индустрије Кине у 2019. у прва два месеца забележен је пад за 13,5%. Међутим, пошто је епидемија корона вируса у Кини у марту јењавала веома је могуће да ће већ у априлу Кина имати позитивне стопе раста индустријске производње.

Паралела са Другим светским ратом је да корона разара већину светских економија и да овог тренутка није могуће сагледати ни дубину ни дуготрајност економског пада у Европи, САД и другим деловима света и економијама. Кина се сада појављује као сигуран произвођач неопходних производа у време несташица медицинских и других производа.

Уколико епидемија короне буде брзо сузбијена догодиће се и брз и опоравак свих погођених земаља и неће доћи до неких великих промена у уделу Кине у светској економији. Он ће наставити све спорије да се повећава јер је све теже увећати удео у укупном светском БДП-у. Уколико епидемија буде трајала више месеци економски успон Кине биће веома велики, и биће много више последица релативног пада остатка света у односу на апсолутни раст у Кини (што је и основна паралела са Другим светским ратом и САД).

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *