Sirotinji padaju bombe, a bogatima pare – uvoz Rusije u prvoj polovini 2014 godine

Рекордна месечна вредност извоза Словеније у Русију од 103,2 милиона евра у јуну 2014 године, према словеначким подацима, заинтересовала ме је да проверим податке о руском увозу по месецима и по земљама.

И чуда никада доста! Док је укупна вредност увоза Русије смањена за 11 милијарди евра, што је пад за 9,6%, из САД је повећан увоз за 1,4 милијарде евра, чак за 23,5% (у јуну чак за 58,3%!). Тако је САД постала трећи извозник у Русију, након Кине (смањење за 6,2%) и Немачке (-9,4%), а испред Украјине (-26,8%), Италије (-10,9%), Француске (-15,6%), Јапана (-24,8%) и Белорусије (-28,2%), са којима је имала упоредиву вредност извоза, али су ове прилично смањиле пласман у Русију.

И тако, док Вашингтон притиска своје партнере у Европи да казне Русију, Америчке компаније су одлично профитирале од овакве јединствене спољне политике ЕУ, са којом Србија мора да усклади своју. Незгодацију представља немогућност да се уђе у детаље шта то Амери продају Русима, јер је огроман део вредности извоза под категоријом „специјалне трансакције производима“. У ову категорију се најчешће сакрива трговина оружјем, па изгледа сасвим невероватно да су америчке компаније продале Русима оружје за пар милијарди долара, док званична политика Вашингтона војно помаже Украјини конзервама хране и сличним производима.

Сиротиња ко сиротиња, ионако је вишак на планети Земљи. Док на телевизији гледамо ужасе ратних разарања, у Украјини, Сирији, Ираку, где год, неки произвођачи и трговци задовољно трљају руке, и ове слике разарања их баш и не интересују. Украјинска војска је тукла гранатама своје становништво, а Украјинци ће последице демократије са Мајдана у зиму осећати у облику материјалне катастрофе сличне српској хиперинфлаторној 1993, мерено падом стандарда за више од 25 или 30 процената.

Србија је на 42. месту према вредности извоза у Русију, и она је смањила извоз за 3,8%, док је Словенија на 37 месту смањила за 15,9%. Пољска и Турска су пољопривредне силе и конкуренти Србији, и налазе се на 10. и 12. месту са 7 пута већом вредношћу извоза од Србије.

Србија је повећала удео у укупном увозу Русије, услед мањег пада у односу на пад укупног увоза ове земље, са 0,32% на 0,34%.

И онда, ову сиротињу на Балкану ЕУ притиска да уводи санкције Русији.

А царински органи Русије би требали да провере податке о увозу из Словеније, јер је разлика у подацима огромна, а и наши би требало: улаз робе у Србију и излаз из исте. Да не испадне опет да Срби реекспортују словеначке производе. Не би било лепо да је тако.

П.С. Према америчким подацима извоз у Русију је повећан „само“ за 9,1%, са 3985 на 4.349 милиона евра. И док се на двоцифреној ХС класификацији „открива“ да се највећим делом ради о авионима (укључује и хелихоптере, космичке летелице…), на четвороцифреној се ови авиони и хелихоптери претварају у некласификоване производе.

3 komentara

 1. Specijalizacija rada s onim sto imas i sto znas je od presudne vaznosti za nacionalnu ekonomiju u danasnjem otvorenom svijetu.
  Znaci nemozes traziti da sve proizvodis nego da budes najbolji u onom sto imas i znas.

  Oruzje, energija… a papuce su ostavili kinezima.

  • Igra velikih brojki ,papuce su bolji posao…
   Mada i kod nas se prica o Beogradu na vodi a iza toga stoji posao sa oruzjem ….

   Cudni su putevi Bozji…a videcemo i kad se ovaj nas bajica vrati iz Kine..U Kini jedu pse…

 2. севастократор

  “И тако, док Вашингтон притиска своје партнере у Европи…“

  амерички партнери – какав је ово перверзни еуфемизам постао 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *