SPC i porezi

Србијом влада или покушава да завлада усташка пропаганда, па не прође пуно дана а да се не обнове напади на Српску православну цркву и при томе обавезно спомене како би и црква требало да плаћа порезе. Сада се то чини у председничкој кампањи: http://www.informer.rs/vesti/izbori/125004/CANAK-crkva-plati-porez.

Изучавање страдања Срба у Другом светском рату мени служи и за разумевање сопственог живота (ко су били шефови полиције, тужиоци и судије, директори фирми и школа у Јагодини док сам одрастао и касније), али и за разумевање све трагедије неспособности да као народ и држава изађемо из кризе већ више од 25 година. Србија је ментално окупирана од другосрбијанаца кроз став: народ је стока. И тај став заступају потомци пљачкаша који су ушли у Београд (и другде) и заузели некретнине у његовом центру, и који и данас немају елементарног знања о земљи у којој живе, нити поштовања према њеним становницима, али и институцијама.

Давне 1941. године усташе су спалиле више хиљада православних цркава на територији садашње Хрватске, Босне и Херцеговине и Срема у Србији. До 1945. године су их спаљивали, заједно са људима које су у њих увели да умру у пламену, уколико их у њима нису претходно поклали.

До 1991. године највећи број „Југословена“ били су Срби који су преживели усташке покоље и који су као партизани-комунисти постали Титу најверније слуге. СПЦ се веома споро упорављала од материјалне штете нанете током Другог светског рата. Већ је у другом усташком полувремену, 1991-1995 године дошло до новог разарања православних цркви и минирања манастира у операцији „Олуја“ у августу 1995. године, а да би се доказао хрватски континуитет државотворности започет у априлу 1941. године.

Споро и полако СПЦ обнавља имовину у преосталим деловима српске етничке територије, где јој се још увек не отимају верски објекти (као што се то чини у Црној Гори, КиМ, Македонији БЈР). У том спором опоравку ипак је за 25 године дошло до изградње манастира Соко код Љубовије или обнове манастира Милешева, одакле су однете мошти светог Саве и спаљене у Београду. Једва чекам Велики петак и Ускрс како бих их, уз Студеницу обишао.

Да ли треба СПЦ да плаћа порезе? Па у неком далеком тренутку у будућности требало би да почне. А тај тренутак ће наступити када буде могла да направи на сваких 1.000 становника по једну цркву каква је католичка у Котор Вароши где према попису становника 2013. године има 852 Хрвата. Да не спомињемо верске објекте муслимана у БиХ изграђене након 1995. године. Поштујем вернике свих религија и припаднике свих народа, али имам потребу да браним светиње у мојој земљи где њени становници (другосрбијанци) желе да их униште.

Прилажем списак 133 Чанка страдала у 24 насеља на територији Хрватске и БиХ 1941-1945. године. Према подацима Државног завода за статистику на територији Хрватске је у време пописа 2011. године живело 122 особа са презименом Чанак, где не знамо јесу ли православни или католици.

Истраживачко питање гласи: у колико од ових 24 насеља данас има Чанака, и да ли су у тим насељима обновљене православне цркве уништене у два усташка полувремена?

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *