Srbija je najnaprednija u Evropi!

Дан жена мрзим зато што сам жена у души, а  не зато што сам ретардирани моравски сељак. Центар света је у мени и сав свет се врти око мене. Јес` да децу нисам родио али се према њима опходим више као мајка, а не као отац. Али, тема нисам ја већ српски парламент и родне промене у њему кроз време.

Еуростат је поводом дана жена издао пригодно саопштење о уделу жена у националним владама и парламентима европских земаља (линк ). Нас нема у саопштењу али има у бази података, и имамо се чему радовати и бити поносни!

У просеку 29,9% министара и чланова парламента у Европи су жене. Највише их је у Шведској (46,7%), Финској (41,5%) и Норвешкој (40,8%), а у још 4 земље има их релативно више него у Србији. Србија је за четвртину изнад европског просека са 37,6% жена у парламенту. Сад, овде злонамерно можемо поставити и два подпитања: (1) јесу ли све те жене по европским парламентима и владама остале жене у души, што би се рекло, или су се помушкарчиле и (2) да ли жестоко расправљају о важним животним темама или су као фикуси тамо за украс. Али, свеједно, боље да их је 40% него да их нема. И на Косову и Метохији су схватили важност овог маркетинг показатеља па је 31,9% жена, а у Албанији 29,3%. Не може се добити бланко подршка САД-а за све, а да ту нема и мало напредности, демократије итд. Још када би организовали параду поноса у Приштини било би Косово до моје Јагодине.

На дну листе су Мађари, са само 12,6% посланица у парламенту, а и то вероватно из партија које финансира Сорош. Малта и Лихтнештајн су пре Турске и листу национално ретардираних настављају Кипар, Грчка Румунија, Хрватска, пре Чешке и Словачке. Стварно је ружно друштво на дну ове листе, а ружно је јер нема жена.

Када се погледа листа промене удела жена од 2007 (од када постоје подаци за Србију) тек имамо разлога да будемо поносни: били смо европски вицешампиони у расту удела жена у парламенту и у влади, након Италије, а испред Словеније. Кад сам био млад, у прошлом миленијуму, имали смо сексистичке вицеве на рачун Словенаца. Изгледа да је сада ситуација у нашу корист – могу они да се спрдају са нашим сексуалним склоностима.

Нећемо више о врху листе, али дно заслужује коментар: осам земаља је смањило удео посланица у парламентима и министарки у владама а међу њима су Немачка и Хрватска. Колико код да је српска политика помирљива, рекло би се женскаста, толико су десничари у Европи у успону, и бојим се за судбину наших политичара.

И тако, лепо би било да је ово листа примања жена, а ми на врху те листе, или броја рођене деце по мајци, ал` дај шта даш, па и министарке и парламентарке, само да смо негде и ми у врху.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *