Srbija u svetskom izvozu putničkih vozila

Светски извоз путничких возила изражен у еврима повећан је за 52%, од 2008. до 2017. Од 2013 је повећан за 28,8%. Због јачања долара према евру, раст доларске вредности био је знатно мањи: са 637 милијарди у 2008. на 743 милијарде у 2017.

Након рекордне вредности извоза из Србије од 1.465 милиона евра у 2013, извоз путничких возила из Србије је у константном паду, смањен је за 36% до 2017, а у овој години је додатно смањен за 10,4% у првој половини године. То значи да пету годину за редом пад извоза путничких возила успорава динамику пораста укупног извоза.

Пре доласка Фијата у Крагујевац јавно сам подржавао његов долазак у Србију. Пошто сам докторирао на просторној економији (економској географији) знам за величину субвенција које дају државе, или државе унутар САД, како би привукле производњу аутомобила у своју земљу. Разлог су вишеструки позитивни ефекти који наступају када дођу компоненташи како би били у близини произвођача аутомобила, значи позитивне екстерналије које треба да буду (макар дугорочно) веће од ад-хок субвенције доласку произвођача.

У Србији, међутим, није се догодила једнократна субвенција, већ је формирано заједничко предузеће а ради склапања једног модела фијатовог возила. Из затамњеног уговора не можемо сазнати који је ниво и вредност субвенција који су дати Фијату. Из биланса Фијата могло се видети (Драгован др Милићевић) да је вредност субвенција из буџета већа од фонда зарада у овој фирми, те да Фијат има бесплатну радну снагу. Из трансферних цена код увоза компоненти и извоза готовог производа може се процењивати ред величина испумпаног профита из Србије који далеко превазилази износ добијених субвенција.

Најгоре могуће решење, а које се јавно промовише, је да Фијат добије планину нових субвенција како би наставио да склапа неки други модел у Крагујевцу. Најбоље решење би било да сам Фијат одлучи да склапа неки други модел, а без субвенција државе.

Шта нам кажу светски подаци о извозу путничких возила?

Србија се у 2017 налазила на високом 34 месту према вредности извоза друмских возила. Међу 36 земаља у приложеној табели осим Србије након 2013. пад вредности извоза имали су само још Румунија, Агрентина и Аустралија, у томе последње две релативно већи пад од Србије.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *