Srbija u svetskoj trgovini nadgrobnim pločama

Светска трговина надгробним плочама има различиту динамику у доларима и у еврима: у доларима стагнира, док је у еврима повећана за 40,3%, од 2008. до 2017. Ми ћемо користити податке у еврима јер су еври новац европске монетарне уније ка којој тежимо и у коју ћемо ући неколико година након уласка у ЕУ.

Шта нам кажу подаци о светској трговини надгробним плочама?

Кина је доминантан светски извозник са уделом од 41,9% а прати је Италија са уделом од 14%. Следе Индија (8,3%), Турска (7,9%) и Бразил (7,2%). Ових пет земаља заједно подмирује четири петине увозних потреба за споменицима, што значи да све остале земље „скупљају мрвице испод стола“. Али, што је за неког великог мрвица, за неког малог је огромни залогај, као што је Србија мала па извозом надгробних плоча може да отвори светле перспективе будућем економском расту.

Код увоза најважнији највећу вредност имају САД, што је мало зачуђујуће узевши у обзир величину стеновитих планина у њеном западном делу. Следе Кореја и Јапан испред УАР (за које је логично да увозе јер су пешчана земља).

Србија је, са рекордним извозом од 7,5 милиона евра у 2017, на релативно ниском 49. месту у овој делатности. Оно што радује је чињеница да је извоз повећан 3 пута од 2008, и да је по том показатељу међу најбрже растућим извозницима у свету. Бржи раст (међу земљама са већом вредношћу извоза) имали су Египат (7,2 пута), Јордан (5,2 пута) и Вијетнам (4,2 пута). Од суседних земаља већу вредност извоза од Србије имају Хрватска и Бугарска, али је извесно да ће их Србија са надгробним плочама у наредним годинама претећи. Мађарска је повећала извоз 20 пута, а Црна Гора 4,7 пута, али још увек не угрожавају Србију на гробарском тржишту.

Србија је повећала увоз плоча са 12,8 на 13,5 милиона евра, а смањила је гробљански дефицит са 10,3 на 6 милиона евра.

Извоз надгробних плоча иде у 24 земље, а увоз у Србију долази из 31 земље, што је збуњујуће уколико се узме велика јединична цена транспорта. И извоз и увоз би требало да су много више сконцентрисани по земљама како би се трошкови транспорта исплатили.

У трговини плочама са суседима Србија има суфицит са Црном Гором и Румунијом, а дефицит са Хрватском, Македонијом БЈР, Мађарском, Бугарском и Албанијом.

И тако, ако Американци Турцима уведу царине на надгробне споменике наши каменоресци би ту прилику требало одмах да искористе.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *