Srbija u svetskoj trgovini nameštajem

Постоји једна робна кућа намештаја са десне стране аутопута, када се из Београда крене за Ниш, а налази се на месту где је у стара и хаотична времена била наплатна рампа. Име јој је Икеа. Као матори и непристојни Србин још увек у њу нисам свратио на путу за Јагодину, а и бојим се да никад нећу, јер у завичај крећем прилично одрпан и увек у журби. На повратку из Јагодине не журим, па можда и застанем на паркингу испред ове институције, а дајући пола сата до сат члановима породице да знатижељно уђу и виде чега тамо има. Они нису као ја у панк фазону и пристојни су.

Србија се, према речима председника (линк) доласком Икее нашла на мапи 49 пристојних, нормалних и уређених земаља. Тада сам за Курир изјавио да ће њен долазак утицати на раст увоза намештаја и слабљење извозне конкурентности домаћих произвођача. На основу доле приложених података нисам био у праву и због тога се кајем.

Пођимо од увоза намештаја. Након рекордне вредности од 228,5 милиона евра у 2017 он је у 2018 смањен на 221,5 милиона. Становници Србије су раст личних примања радије искористили да отпутују на одморе у иностранство, јер су ови трошкови повећани са 1.215 на 1.396 милиона евра, него да купују увозни намештај. Србија је намештај увозила из 80 земаља, највише из Кине. Шведска се налази на 31. месту са само 486 хиљада евра у 2018, док је увоз у 2017. износио 1.182 хиљаде евра. Рекло би се да је Икеа имала једнократни ефекат на раст увоза од око 800 хиљада евра само у години отварања, али није тако. Као велика мултинационална компанија снабдева се не само из 49 пристојних земаља већ и из оних у којима и децу радно експлоатишу. Не Икеа, већ локални произвођачи.  Колика је вредност увоза ове компаније била у прошлој години сазнаћемо из јавног извештаја на АПР-у током ове године.

И ту се прича о Икеи завршава. Грешан сам, признајем.

Али, прича о извозу намештаја из Србије је једна од најлепших прича о извозном успеху након 2008 године. Из Србије се намештај у 2018 извозио у 88 земаља и достигао је рекордну вредност од 518,5 милиона евра. Повећан је за 11% у односу на вредност у 2017, и још једанпут се кајем. Ипак, у односу на раст од 15% у 2017, раст је мало успорен. У односу на 2008. вредност извоза повећана је 3,6 пута (увоза за 27,9%) те је Србија из дефицита од 27,9 милиона евра прешла у суфицит од 297 милиона евра. У односу на 2017, када је Икеа свечано отворена, суфицит је повећан за 60 милиона евра и неизмерно се кајем.

Према вредности извоза намештаја Србија је била на 41. месту у свету у 2017. Недостају подаци о извозу намештаја Белорусије, Украјине и Хрватске, а како бисмо утврдили да ли се овај ранг поправио или покварио. У 2008. је Србија имала 54,5% мањи извоз намештаја од Хрватске, а сада је испред ње, а слично важи и за поређење са Норвешком, Финском и Русијом, земљама које су знатно шумовитије од Србије.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *