Srbija u tokovima stranih direktnih investicija na kraju 2015 godine

Према подацима ММФ-а, на крају 2015 године укупна вредност СДИ уложених у Србији била је 28.801 милиона долара. Предузећа регистрована у Србији инвестирала су у иностранство 2.876 милиона долара. Прилив инвестиција био је 10 пута већи од одлива инвестиција. То је у складу са степеном (не)развијености домаћих предузећа и у будућности се може очекивати да ће се овај однос смањивати, јер ће Србија постајати засићена страним капиталом, док ће домаћа предузећа све више улагати у иностранству како би увећавала своје пословање.

Упркос чињеници да има десет пута више туђих инвестиција Србија је и нето инвеститор у неколико земаља, а највећи је у БиХ (нето 713 милиона долара), а значајан је још и у Црну Гору. У две земље отишло је 48,4% од укупних инвестиција предузећа из Србије. Следе Румунија, Украјина…

Код прилива страних директних инвестиција види се апсурдност локације инвеститора: Холандија је највећи инвеститор у Србију, а Кипар је на трећем месту, а нигде Холанђана и Кипрана у Србији! Ово су најзахвалније земље за регистрацију фирми тајкуна из Србије, Хрватске, Русије и других земаља јер су острва мања од Кипра избила на зао глас због утаје пореза и сличних радњи. Ако искључимо ове две земље највећи инвеститори у Србију су Аустрија, Русија, Немачка, Грчка и Италија (и Луксембург прескачемо из острвских разлога).

Од нама суседних земаља на 13. месту је Хрватска, на 15. Мађарска и на 23. Бугарска, док је Србија нето инвеститор у све остале суседне земље.

Стварни нето односи у инвестицијама могли би се сагледати уколико би се знало стварно порекло инвеститора из Холандије, Кипра, Луксембурга, Вирџинских и других острва.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *