Stoka brže nestaje od naroda u Srbiji

Према саопштењу број 035 РЗС-а од 20.2.2014. године у Републици Србији са стањем на дан 1. Децембра 2013, у односу на претходно стање, укупан број говеда мањи је за 0,8%, оваца за 1,2%, коза за 2,9%, коња за 7,7% и живине за 3%, док је
укупан број свиња већи за 0,2%. Пошто је просечно годишње смањење броја становника око 0,5% ови подаци указују на смањење броја говеда, оваца, коза, коња и живине по глави становника, док је број свиња по глави становника повећан за око 0,7%. Свиње су најотпорнија сорта животиња у Србији јер им није сметао огроман скок увоза свињског меса и живих свиња током 2013 године (можда им је због живих и повећан број), те би само зли језици могли рећи да је
уништавање сточног фонда последица примене ССП-а којом европска стока постаје релативно јевтинија у односу на производну цену домаће стоке, и живине.

Највећи извозник стоке у Србију је Хрватска те је у новембру 2013 године од 3,6 милиона долара вредности увоза 2,1 дошло из ове братске и пријатељске тисућгодишње сневалице, а 1,3 милиона из још братскије Немачке. У октобру је увоз био 2,8 милиона у чему 1,8 милиона из Хрватске и 0,9 из Немачке. Туку ове две земље рекорд за рекордом из месеца у месец, а српског сељака нико ни не пита што батаљује да се бави са стоком. А батаљује све више да се бави било чиме јер је у својој земљи непожељан и заостатак је мрачних времена када су сељаци преко шумадијских и мачванских брда гонили завојеваче. Сад се освајања врше на много суптилније начине кроз приватизације, либерализације, слободну трговину и остале токове робе, новца и капитала, сем људи.

Када СТО објави комплетне податке о трговини Србије за 2013 годину требаће ми један добар викенд да прорачунам на нивоу производа где је и колико угрожена домаћа производња, а на основу великог скока раста вредности увоза у односу на 2012 или неку ранију годину. То се коси са мојим плановима, где су ми Џонијеви стихови „трчи своју задњу трку“ одраз психичког стања, да сваког викенда обиђем неки део Србије и видим трагове лепе прошлости и нетакнуте природе која се шири како се људи повлаче. Надам се неком кишовитом викенду када се објаве ови подаци е да би кренуо да контантујем благодети добросуседства и насмејане будућности грађана Србије.

 

2 komentara

  1. Ako Srbija uvozi svinje iz… mogu reci, da je drzava Srbija dotakla dno dna. Sramota.

  2. Susna godina najavljuje da ce se uvoz jos vise povecati a ne bi me cudilo i da se duplira. Ako do maja ne bude obilnijih kisa treba ocekivati masovni pokolj stoke po Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *