Стране компаније у ЕУ: највећи послодавци по земљама

У пословном сектору чланица ЕУ у 2021. је било запослено 152,4 милиона лица, у томе 129,6 у домаћим компанијама а 22,8 у страним. Код страних 13,2 милиона је радило у компанијама из других чланица ЕУ а 9,6 милиона у компанијама земаља ван ЕУ.

У приложеним табелама обележене су две појаве: где су компаније из неке земље највећи послодавци међу страним компанијама – плавом бојом, и у којим земљама су компаније из неке земље имале највише запослених – жутом бојом. Уколико су се подудариле ове две појаве обележили смо црвеном бојом.

У колонама се налазе земље из којих су запошљавале стране компаније, а у редовима се налазе земље према броју запослених по земљама.

Црвеном бојом су обележена три поља, и то:

САД су највише запослиле радника у Немачкој (730.540) а у њој је то и највећи број запослених од стране страних фирми;

Компаније из Немачке су највише запослених имале у Пољској (469.653), а то је у Пољској истовремено највећи послодавац из иностранства.

Компаније са Кипра имале су највећи број запослених у Грчкој (56.278), а њој је Кипар био највећи спољни послодавац.

Највише запослених у ЕУ имале су компаније из САД (3.421.132), мало више него компаније из Немачке (3.326.829).

Овде нам је био циљ да откријемо неке специфичне билатералне односе међу земљама, док ови најважнији односи уопште не изненађују.

Осим у Немачкој, компаније из САД су биле највећи послодавац и у Ирској, Француској, Италији и Холандији.

Улагања из САД су много више сконцентрисана на главна тржишта у ЕУ од немачких, па је последица то да су немачке компаније најважнији послодавац у много већем броју земаља, и то у Бугарској, Чешкој, Хрватској, Летонији, Мађарској, Аустрији, Румунији, Словенији, Словачкој и Шведској, уз споменуту Пољску (и за БиХ, за коју постоје подаци).

Француска и Шведска су најзначајније за спољну запосленост у по четири земље, мада у француским компанијама ради готово три пута више запослених. Разлог су специфичности улагања компанија из Шведске.

Француска је највећи послодавац у Белгији, Шпанији, Луксембургу и Португалији, а Шведска у Данској, Летонији, Финској и Норвешкој (није у ЕУ, али са упоредивим подацима).

Уједињено Краљевство има 1.694.157 запослених у ЕУ али је само на Малти највећи послодавац са 6.379 запослених. Као и Француској (388.894) и њој је највећи број запослених у Немачкој (297.799) али то је далеко од броја запослених у америчким компанијама.

Немачка има највећи број запослених и компанијама из Холандије, Швајцарске и Луксембурга, као и споменуте Шведске, а да ове пре ње нису ни једној чланици ЕУ најважнији послодавци. Досадашњим набрајањем завршава се најважнији део улагања и запошљавања код релативно великих економија са очекиваним исходима.

Евростат и сликарски напори аутора

У другој, од три, табели већ се откривају неке билатералне специфичности, а у односу на очекивани највећи број запослених у Немачкој.

Компаније из Јапана и Аустрије су имале највише запослених у Немачкој, и то није изненађење.

Компаније из Италије су имале највећи број запослених у Румунији (108.619) и ово је билатерални ток који указује на неке посебне интересе Италије.

Оф-шор финансијски центри и компаније из Данске су такође имале највећи број запослених у Немачкој. Данске компаније су запослиле 76.546 радника у Пољској и 68.211 у Шведској (84.702 у Немачкој) па би вишегодишњи подаци можда указали да, као и Немачкој, Пољска постаје најважније тржиште за запошљавање.

Компаније из Белгије имале су највећи број запослених у Француској (125.584), па следе Холандија (71.398) и Немачка (68.172).

Компаније из Шпаније имале су највећи број запослених у Португалији (96.911) и ово је још једна билатерална специфичност.

Компаније из Ирске и Кине имале су највећи број запослених у Немачкој.

Финска (268.872) и Норвешка (234.653) имале су сличан број запослених у иностранству а обема је Шведска била земља са највише запослених. Назовимо ово нордијском специфичношћу.

Компаније из Канаде су највећи број запослених имале у Немачкој.

Хонг Конг, Кина је имао највише запослених у Холандији а обе представљају оф-шор центре за страна директна улагања, па је вероватно и у Хонг Конгу, након Кине, Холандија на високом месту према броју запослених.

Компаније из Чешке имају највише запослених (35.768) у Словачкој, и ово је још једно специфично улагање у суседну земљу.

Исто

Компаније из Пољске имају највише запослених у Чешкој што је још једно улагање у суседну земљу.

Исто важи и за компаније из Лихтенштајна којима је највећи број запослених у Немачкој и из Мађарске којима је највећи број запослених у Румунији.

Компанијама из Израела највећи број запослених налази се у Немачкој.

Компанијама из Словачке и Русије највећи број запослених је у Чешкој. Код Словачке ово је још један пример улагања у суседну земљу.

За компаније из Турске највише запослених налази се у Румунији (24.528) па у Бугарској (13.019).

Грчке компаније су најзначајнији послодавац на Кипру (4.888), а највећи број запослених имају у Бугарској (18.640).

Компанијама са Малте највећи број запослених ради у Шпанији (6.800), али су њој блиске Пољска (5.748) и Румунија (5.620).

Готово половина свих запослених (42.525) компанијама из Португалије ради у Шпанији (20.730).

У Летонији највећи број запослених имају компаније из Литваније и Естоније.

Словеначким компанијама је највећи број запослених у Хрватској, а хрватским компанијама у Словенији и ово је још један у низу билатералних суседских токова инвестирања и запошљавања.

Компаније из Румуније највећи број запослених имале су у Италији (5.509), мало више него у Мађарској (5.412).

Компаније из Летоније, највећи број запослених имале су у Литванији.

Компаније из Бугарске највећи број запослених имале су у Румунији.  

Исто

На основу свих ових набрајања желели смо да истакнемо да (1) осим највећих токова инвестиција који су високо сконцентрисани (2) постоје и много мањи токови инвестиција, усмерени на суседне земље или земље у којима се најлакше може стећи конкурентна предност. Да би компанија из неке мање земље (Бугарске, Хрватске, Летоније, Литваније, Естоније…) била способна да улаже у Немачку и у њој запошљава раднике, прво треба да развије пословање на суседним и сличним тржиштима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *