Светска трговина вакцинама у 2021.

Као што ће 2022. бити просперитетна за светске произвођаче оружја, тако је 2021. била берићетна за велике фармацеутске компаније које су производиле и продавале вакцине за употребу на људима. Светска трговина представља тек део укупних продаја неког производа, па и вакцина у овом случају, те се појављује као врх леденог брега да нам наслути величину санте која се ваља испод површине.

Светска трговина вакцинама за људску употребу (ЉУ) повећана је готово 10 пута између 2002. и 2020: са 3,3 на 30,8 милијарди долара. Ово повећање било је последица удруженог деловања више фактора, попут (1) повећане бриге за људско здравље, (2) повећаног броја путовања у тропска и друга подручја где је вакцинисање пожељно и обавезно, (3) појаве нових опаких вируса и бактерија против којих је неопходно превентивно деловање.

Од краја 2020. и од почетка 2021. започета је планетарна акција опште вакцинације против вируса COVID-19, и док су се фармацеутске компаније и државе одрицале од одговорности за последице вакцинације, истовремено су инсистирале да вакцинисање никада није довољно: и ако се 100% становника вакцинисало први и други пут, и даље је неопходно да то учини трећи и четврти пут, и докле год то буде потребно. Човекољубље какво није виђено у досадашњој историји човечанства.

У табели 1 приказане су 22 државе које су са 99,4% учествовале у укупном извозу вакцина за ЉУ у 2021. Неке од њих, попут Белгије, Јужне Африке и Турске су вероватно биле „чворишта“ за дистрибуцију вакцина у суседне и друге земље.

Светски извоз вакцина за ЉУ повећан је у 2021. за 85,8 милијарди долара, или 3,8 пута, са 30,8 на 116,6 милијарди долара и ово су ретки звездани тренуци када неки посао овако моћно засија. Нема их пуно у модерној цивилизацији.

Белгија (37%) и САД (12,7%) објашњавању готово половину укупног светског извоза. Кина је имала апсолутно већи пораст вредности извоза (14,2 милијарде) у односу на САД (13 милијарди) али је ипак застала на трећем месту. Ту су још и Немачка, Швајцарска, Шпанија, Ирска и Италија пре Русије на 10. месту а чије су Спутњик вакцине биле популарне у Србији, и са тугом посматране у развијеним земљама у којима није била дозвољена њихова употреба. Све вакцине су једнаке. Ипак, неке су једнакије од других.

Пад извоза вакцина имале су Ирска, УК, Канада и Аустрија и то је вероватно била последица њихове (погрешне) специјализације за тропске болести. Претпостављам.

СТО и УНКТАД

Графикон о увозу вакцина илуструје успон фармацеутских компанија у 2021. које су се бавиле производњом и извозом вакцина за ЉУ. Симболички представља и успон материјалистичке цивилизације у којој живимо само што би требало укинути код година прве две цифре, на X оси, а остале посматрати као векове. Од једноспратних кућа у давној прошлости (а део Срба је пре 300 година још увек живео у избама) почео је постепени раст зграда као двоспратница, па троспратница да би нагли успон наступио у XX веку када су зидане и стоспратнице. Поништите по шест нула на графикону, на Y оси, и милиони ће представљати број спратова, те би у 14. веку очекивали зграде до 30 спратова (катедрале уколико није било зграда за ЉУ), затим протестантску реакцију која је услед дугих ратова довела до нижих висина градње у 15. и 16. веку… Али, све је ово опис бујне маште а не стварног изузетног успеха произвођача лекова и вакцина у прошлој години.

Исто

Увоз вакцина је, попут токова страних директних инвестиција, много расплинутији од концентрације извоза. Већу вредност увоза од једне милијарде долара имало је 26 земаља а њихов удео у укупном увозу био је 81,9%.

Овде је интересантно погледати увоз многољудних земаља попут Пакистана, Индонезије, Филипина, Малезије и Бангладеша. Свашта је то још интересантно, али је време да овде застанемо. Наше податке о увозу вакцина нећемо објавити из разумљивих разлога.

Исто

Док је светска трговина вакцинама за ЉУ имала овако импресиван раст, потврђујући велику бригу власти развијених и неразвијених држава за своје грађанство и сељаштво, трговина вакцинама за животињску употребу (ЖУ) је била разочаравајућа, доказујући да су од претеране бриге за гласачима власти заборавиле на домаће и племените животиње без којих свакодневни живот није могућ. Извоз вакцина за ЖУ повећан је само за 8,6% у 2021, са 2.927 на 3.178 милиона долара али је још увек био испод рекордне вредности у 2013. години (3.401 милиона долара). У претераној бризи за здравље људи извршена је дискриминација над животињама којима је једнако потребна медицинска заштита и пажња.

П.С. Увоз вакцина у 2021. већи је за 1,9 милијарди долара (119,1 милијарди долара и повећан је за 83,2 милијарде долара, јер недостају годишњи подаци за Пољску. Већина земаља у свету није увозила вакцине за ЉУ у јануару и фебруару 2022.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *